Nádi pontyozás a Balatonon

“Nádi pontyozás a Balatonon” bejegyzéshez ozzászólás

 1. szép peca…grat…a divatbemutatós balinfogáshoz azért kellett arc…ilyenkor az ember szinte kívánja, hogy még recsegjen egy kicsit a fék, hogy lássa a jó nép, nem csak a csörlő van a világon

 2. Remekmü.
  A 2. kép ismerös is volt…,ja persze itt van màr egy ideje ,díszíti a falamat 🙂
  Jót derültem a távcsöves résznél,köszi!

 3. Köszi Főnök, hogy ennyit jársz pecázni!

  Pláne, hogy helyettem is nyomod szépen.
  A Balaton nekem is gyerekkorom nyári pecáit jelentette, hallatlanul jó volt olvasni, hallgatni a hullámokat, nádsuhogást.

  Csak így tovább!
  B&i

  1. Hát szívesen! :-O
   Azért jártam mostanában ennyit, mert szabin voltam. Jövő héttől meló, sok-sok ügyelettel, de azért ez a balatoni nosztalgia peca tejben, vajban fürösztötte meg a lelkemet. Hiába megy az ember a világ legszebb helyeire, az sosem lesz olyan, mint ahol a gyermekkorát töltötte. Dráva, Duna sosem lesz olyan Nekem, mint a Balaton, de ez így is van rendjén. Szeptember és október az én időszakom lesz a Balcsin. Többször fogok lejárni és ha lehet 2-3 napokra. Majd írok kövér beszámolókat. Talán addigra az embergyűlöletem is alább hagy. Legalábbis szeretném. 🙂

 4. :-O Köszi!
  Nádi mókában verhetetlen vagyok. 🙂 Amit írtam Neked is: Annak ellenére, hogy suhanc koromban minden évben 3 hónapot töltöttem a Balatonon a pergetés mindig csak a Nyugati-csatornára korlátozódott. Vagy csónakból süllőztünk fenekezővel, vagy a kövön basztuk magunkat. El sem tudtuk képzelni, hogy pergetve is próbálkozzunk a nyílt vízen.
  Tessenek csak idenézni miket fog steveolson barátunk a Balcsi északi partján:
  http://www.bbhsz.hu/index.php?option=com_lyftenbloggie&view=entry&category=steveolson-blog&id=47:suellbalincsukasueger

 5. Tudod mit kéne még kipróbálni? Pergetni süllőre kint a nyílt vízen 1000-1500 méternyire éjszaka. Arra még kíváncsi lennék.
  Az viszont meglepett, hogy a vízállás csak 87 cm volt. Már alig lehet nádban nyomulni, annyira lement a víz. Természetes úton ennyi nem párologhatott el. Nem tudod, miért húzták ki a dugót ismét?

 6. Nagyon jó írás, fantasztikus képek. Hát és eredményes is. Kalapom pom pom emelem.
  Biztos fel kellett hozni valamit hajót a Sión, esetleg a feltöltött déli parti telkeket verte a hullám. Ezek szoktak történni.

 7. Ez mekkora kamu duma. Valakiknek mindig nagyon fontos, hogy ekkora víz legyen. Egyébként ez cseppet sem ideális. Ne nézzék már hülyének az embert! Térdig ér már a nádban a víz. Régen ott derékig ért és az volt akkor az ideális. Minimum 15 cm hiányzik.

 8. Helló:)

  Elôljáróban csak annyit: el vagyok varázsolva a blogjaidtól.Megérintettek több irányból is.Mivel senki sem ismer, sokat kellene magamról mesélnem, hogy érthetô legyen, miért reagálok az itt olvasott szavakra úgy, ahogy reagálok:) De ez valószínû nem az a hely, ahol erre igény lenne. Tudva tudom, hogy utam nyílegyenesen vezet a Dráva és a Mura irányába. A Balaton mármost sem gond, hiszen Almádiban élek. Esetleg ezekre még visszatérhetünk, ha nem untatlak benneteket, téged halálra:) Kíváncsi lennék, hogy a blogjaid elején látható “tartalékszerelék” milyen botból és orsóból állt? A bot mintha egy Springhill lenne, de melyik? Az orsóról lövésem sincsen:)
  Elôre is kösz!

  rapa

 9. találtam egy képet, ahol valamit sikerült kisilabizálnom….nevis legacy lenne?

 10. Szia! Örülök, hogy tetszik. Szerintem nyugodtan azt írhatsz ide, amit csak akarsz. Minket biztos nem untat. Sőt!
  Kicsit zavarba ejtettél a kérdéseddel, mert nem tudom pontosan melyik felszerelésre gondolsz. De! Amióta beleszerelmesedtem a könnyű pergetésbe azóta egy 3-15 grammos Capture Black Spin pálcikával muzsikálok, ami 9E Ft-ba került és az eddigi legjobb botom. Ezen teljesít szolgálatot a 20-as Abu Sorön, ami szintén levett a lábamról.
  Van még egy ordas csukázó pálcám(Shakespeare Pike 18-80) amin, egy Galaxy 40 pörög és már csak ritkán van használatban. Nádi pontyozásoknál azonban jól jön. Tartalék pergető pálcának egy Yad Springhill Spin 10-30-as vesszőt lengetek egy Nevis Legacy 40-el és van még egy Berkley Fireflex-em is, de azért óva intenélek attól, hogy belekerülj a felszerelések labirintusába, mert egyszerűen teljesen felesleges dolog fórumokat nyálazgatni 256 csapágyas orsók után. Átbaszás az egész. Üdv!
  Almádi….Huh, az szép hely!

 11. Nem szoktam nyálazgatni, hacsak nem nônemû:) Egyszerûen kíváncsi voltam. De akkor arról van szó, amire gondoltam, a Springhill 10-30-as a nevis legacyval. Most januárban rendeltem egy pontosan ilyen botot, aztán 3 hónapot vártam, de a mai napig nem érkezett meg a webáruházba:) Jelen pillanatban van egy daiwa megaforce 240-es 2-14 grammos ultralight??? botom, de még soha nem dobtam vele:) Csukákhoz, komolyabb balinokhoz akkor még keresnem kell valami 10-40g közé esô botot. Amúgy az ominózus botod és orsód a Pécsi-tavi kalandok címû szösszeneteden láthatóak két képen is.

  rapa

 12. :-O
  Combos kis jószágok ám ezek a botok! Kijön a nagyon finom cuccal még a 4-5 kilós balin is, igaz egy kicsit később, de hát állítólag az orgazmust jó meghosszabbítani. :-O
  Persze ez csak nyílt vízre igaz.
  Pécsi-tó….. Jajjjjjj……Amilyen jó lehetne olyan szar.

 13. Egy kérdés. Almádi környékén vannak szép nádfalak és part mellett mekkora megközelítőleg a víz? A tipikus északi parti nyakig érő?

 14. Mivel nincsen csónakom, sajnos parti patkány vagyok:) A nádasok gyönyörûen néznek ki, de mindenütt van rajtuk minimum másfeles víz..Végigjártam Budatava környékét, bementem a bejárókon és feljebb Káptalanfüred elôtt, ahol az egyesületem tanyája van, kicsit beljebb, amerre az “igazi” nádasok vannak szintén vizslattam. Melles csizma sztem nem megoldás. De part mellett pl. a tanyánál jó ha méteres a víz. Apropó orgazmus:ha elég hosszú, meghosszabbítani se kell:) igaz csak matchbottal, 14-es elôkével, de fogtam idén számtalan pikkelyest a hinarak közül 1.5-3 kiló között. 8-15 perces orgazmus garantált:) Valamikor régen pergetgettem, de igazán most kaptam kedvet hozzá, nem véletlen az UL bot vásárlása. Fôleg domolykó és jász érdekel, persze a balint sem fogom visszautasítani:)
  Eddig mindig észak-magyarországról hallottam, olvastam.Az ottani vizek: Sajó, Hernád stb. Régebben mikor még Lôrincz László irogatott a MAHOR-ba, a Pinka, Répce meg Herpenyô patakokat járta, már nagyon nagy kedvet adott a mûvelethez, de életem elkormányozott itthonról vagy 15 év-re, s idén estem újra szerelembe. Sógorom Lapáncsán született és sokat mesélt a Karasicáról, Magyarbólyról, Ilocskáról. És most eolvasva a blogodat kitárult elôttem a patakok garmadája. Már így is erôsen foglalkoztatott a gondolat, hogy Dombóvár irányába kellene Almádiból orientálódnom:) Egyik régi szerelmem a márna is. Nagyon sokat vadászgattam ôket a budai kifolyóknál anno.Sokat olvastam A Mura híres márnáiról és mindig vágyódtam dél felé. A kajakos túráid is rendesen odaorgazmusoznak….Nagyon el tudnám képzelni ezt a kajakos túrát homokos, kavicsos földnyelveken kikötéssel és keresô márnázással, de semmi hírem a Dráva márnaállományáról. Azt hiszem ez a terület az, ahol 3 kedvenc módszeremet ki tudnám élni,Persze csak akkor, ha nem fogom ki más elôl a halakat:D

  rapa

  1. A Dráva nehezen adja magát. Megkockáztatom, hogy kiismerhetetlen folyó még a helyieknek is. Az érintetlensége, a szépsége, valamint a vízminősége unikum a mai Magyarországon. Az ősz és a tél meseszép, csodaszép. Szinte valószínűtlenül ragyog. Télen akkora sasok húztak el a fejem felett, hogy szerintem kajakostul tudtak volna felragadni az égbe. Ebben az időszakban a folyó teljesen kietlen és embertelen. Mintha Alaszkába, vagy Kamcsatkába tévedtél volna. Lemész és pár órányi evezés után, már azt is elfelejted, hogy halat jöttél fogni. Én a fenekezés műfaját már nem nagyon űzöm. Külön botok, meg ólmok, horgok, előkék, orsók, stb. szar. Ez a vándorló nomád élet nagyon bejön nekem. Igaz a Dráván nem mondhatom magam sikeresnek és általában azok a helyek némák, ahol könnybe lábad az ember szeme és ahol sokat várna. Talán még tapogatnom kéne valami finomabb cuccal, de akkor meg tutira harcsába akadnék. Egyébként hatalmas tengeralattjárók cirkálnak a felszín alatt. Próbáld ki mindenképp, mert sokat veszítesz, ha elmész mellette.

 15. Megértem. Unikum az a vidék, annyi bizonyos. Én majd próbálok a délin kicsit mélyebb(derékig) érő vizet keresni, mert Mária nagyon oda van a folytonos vízleengedéstől. Szerintem Berény felé fogok elindulni, mert arra jó kis nádfalak vannak és a falu után Fenékpuszta irányában nagyon eldugott részek vannak. Zala torkolat is megérne egy misét.

 16. Helló:)

  Lenne két technikai kérdésem.Érdekelne az érdekes(piros?) színû damil fajtája, ha nem titok. Másik kérdésem botválasztásban kutat segítség után.Mint említettem van egy Daiwa UL botom és kellene mellé egy keményebb csukászájra alkalmas szerszám.Dobósúlyban melyiket tudnád ajánlani, 10-30 vagy 15-45 gr? a 15-45g-ot túl nagy ugrásnak vélem a 2-14g után, de lehet tévedek.
  Elôre is kösz:)

  rapa

  1. bocs, ha beleugatok én is de csukesznak a rövidebb botból szerintem a Nevis Legacy Spin 210 tökéletes. 15-40 grammos, rövid a nyele, és pont tegnap láttam horgászboltban 4250 forintért. Gumihalazni annyira már nem jó, de wobblert, körforgót, sőt még a 12-es Orklát is jól vezeti vele az ember. Csónakból kimondottan jó a rövid nyél miatt.

 17. Lehet megalomániában szenvedek, de mindig be akarom magamnak beszélni hogy nekem mivel 180 fölött vagyok, hosszabb bot kell a pertról. Minimum 240-270, pedig a csukázás nem a távdobásról szól:)
  A dobósúly volt a lényeg, s erre a választ megkaptam, hálásan köszönöm.

  1. támolygóhoz, gumihalhoz kellhet a 240-270. Főleg egy töklevelesben. Lavórban vagy Balatonon szerintem a rovid bot nem lehet akkora gond. A dobás távolságban én nem tapasztalok különösebb eltérést. A műcsalik egyébként is úgy viselkednek a levegőben, mint egy falevél a huzatos sikátorban.

  2. A Legacy Spin jó választás, de a 2m 10cm nekem rövidnek tűnik. Sosem szerettem a kurta botokat, igaz mára már a túl hosszúakat is kerülöm. Kettő negyven alatt nem nagyon veszek botot.

 18. Meg hát ugye nem lehet mindent a dobósúlyból kiolvasni. Vedd kézbe, vidd ki a bolt elé és próbálgasd. Ha kézre áll és elég gerinces biztos jó választás lesz.

 19. kösz a meglátásokat, a szükségeseket beépítem.Elnézést ha kicsit off-ot csináltam a nádi pontyozásból:)

 20. Hali Stef!

  Nagyon jo kis iras lett. Visszahozza a nadi pontyozasos idoket. Milyen jo is volt amikor felkeltunk reggel lementunk pontyozni majd napkozben fogtunk par snecit is aztan bementunk ejjelre sullozni is :).
  Emlekszem sokszor nyakig ert a viz a prof-ek stegje fele. Csak ugy horgasztunk hogy feltartottuk a botot a fejunk fole. 🙂

  Nem lattam hogy lenne irasod az ejjeli sullozesekrol. Azert azok is eleg kulonleges, sejtelmes horgaszatok voltak. Nem mintha a kogaton eltoltott tobb napos maraton horgaszatok nem ernenek meg egy irast. Emlekszem milyen szep sulloket fogtunk akkor.

  Udv

 21. Köszi!
  Szíven ütött, mert én Berényben magamtól szintén “feltaláltam”
  ezt a módszert- 35 éve- és azóta is űzöm ha tudom. Meg az északi partit is csónakból. Csak az ország másik végén lakom..
  Szívesen cserélnék Veled Tapasztalatot!

  Üdv: Ben

  1. Hát igen…
   A nádi pontyozás az nádi pontyozás. Külön világ, annyi szent. Aki nem próbálta, az el sem tudja képzelni, azt az izgalmat, amikor megrezdül egy nádszál. Tapasztalatot szívesen cserélnék. 🙂
   Üdv!

 22. Szia!
  Hát akár horgászhatnánk is egyet, tugeder, vmikor ha jó idő lesz a plattenzén, tavaly a délin csak egyszer voltam,csodás időben, vízben állva, SzEPTEMBERBEN, gatyában, veresszárnyú özön csak. Szárszón, strand mellett. Mikor mész Skandiba?
  Tanulok németül, vén fejjel, mérnök vagyok, tavaly ősz óta segg-éjen…én is hasonlóban gond.
  Cső: UncleBen from gyöngyöscity

  1. Szia!
   Baromi jó lenne egy nádi peca közösen. Sajna lépni kell. Nem tudom mikor, csak azt tudom, hogy KELL. Jó lenne, ha a gép Skandináviát dobná ki. Szerintem és ezt nem rosszindulatból mondom, ne gondolkodj nádi pecában, hanem menj minél előbb, mert aki korán megy, az hamarabb is jön vissza. Szerintem pár hónap és vége a dalnak. Ha már nem tud a magyar egy időben kaszával, kapával Budapestre menni, akkor inkább külhonba menekül. Siralmas, de ez van.
   Üdv!

 23. Sok igazságot írsz, sajna…noha nem értem milyen dalnak lesz vége
  nemsoká…Pár szót még a pecádról, építőleg. Építész vagyok..XD
  A gázolós módszered szinte tökéletes de elmondom, mit csinálok másképp…
  Sosem keverek darát a kajába, nem keszegezek a nádban, Teszek bele viszont házi főtt kukit ha tehetem, ha megy, akkor horogra is. Szelektál.
  Az úszóid közül pont a ducit, a kedvencedet nem használnám, nem érzékeny, nem gyors, nincs is jól mególmozva így…nem véletlenül ugrik ki a vízből. Jó a gyári Exner Hungarikum – magyarok vagyunk vagy mi a fene – állítható, karcsúbb, gyorsabb, szigurúan csúcsig ólmozva, feltolósra. Meg pl. a Halász tip. úszók,3,5 g körül.
  A cájg: nyilván fogós – fogsz vele! – de: fasza ütköző kaphatók, a befgumi csak vésztarcsi nálam. Az úszót kis karabinerre teszem, cserélni kell tudni . Főleg ha duci, rövid antennás…LOL
  A – nem piros – zsinór betétes cseppólmot ölel, kiskoromban füzögettem körbe, most rászorítom ahol kell. A távolságot is könnyebb állítani. Végül: palomart kötök füles horogra monofillal is.
  Dijóhélyban kábé ennyi.
  A kajakba persze belebolondultam, látom a Dekiben kapható.
  Fel, nagy örömre…
  Cső: Ben the Man
  Ps: az északin tök másképp csinálom, mást követel, “más”víz…

  1. A dal az országot jelképezi. Tudod, mint a MALÉV… Összedől itt minden, mint egy deszkából tákolt budi.
   Nádi pontyozás: Tudom, hogy lehetne finomítani, de nálam a nádi pontyozás az nádi pontyozás. Pont azt szeretem benne, hogy olyan primkó és egyszerű. Gyerekkoromban mindig befőttes gumit használtunk és ez már nálam szinte kötelező nosztalgikus jelleggel bír.
   Hullámzásban szedem csak elő a hosszabb, karcsú úszókat, de sajna manapság annyira silány dugókat kapni, hogy rendesen törtek az antennák a bevágások alkalmával.
   Mindig konzerves kukoricát használok, amiből rakok a kajába is. Persze az egésznek az a csúcsa, amikor etetés nélkül mégy pontyozni és megkeresed a halat a legsűrűbb nádban is. 🙂

 24. Irtam egy rakatot de vmit elb@sztam…volt benne egy kis építő kritika…talán a blogod bosszúja…XD
  Majd megismétlem…

 25. Dijóhélyban mosmá csak..
  Nem használok darát a kajába inkább öreg kukit teszek a konzervatórium mellé: selection.
  Kafa ütközőket kapni, a befgumi csak vésztartalék…
  Az uszonyt karabinerre teszem,cserebere esetére.
  Az ólom betétes csepp, nem tekergetem körbe PIROS zsinórral.
  Horogkötés fülesnél nálam palomar.
  A dugód nekem nem odaillő, duci, rövid,az antenna, nem jól van súlyozva,azért ugrik ki kapcsikor.
  Javallat: Exner Hungarikum, vagy Halász féle feltolósok.
  Az északin mindent másképp csinálok, más víz…
  A módszered több része kifogástalan.
  CSő: Ben the Man

  1. Na majd azért megfogadok pár dolgot, csak az a baj, hogy ahogy látom nem igazán fogunk mi idén pontyozni. 🙂
   Az ólmom állandóan elcsúszott bevágáskor. Ezért a ok hurok. Tudom nem igazán illendő, de hát a régi beidegződés nagy úr. A zsinór színe viszont valóban undorító. Arra nincs mentség. 🙂 Nálunk a déli oldalon a pontyok kölesnyi aggyal járnak. Nagyon csúnyán át lehet verni csórikáimat.
   Köszi!

 26. Ne legyél már ilyen pessz., jön a jóvilág. Csak ki kell várni…
  A kajakba meg bébolondultam, látom a Dekiben is kapható.
  Csúcs lenne a Tiszatón, a csónakom kiegészítéseképpen,
  bebújni a szűk bejárókba, meg kisvízkor.
  Én annó egy muszka,zöld gumicsónakkal eveztem ki Berénybe, a nudi melllé.Jó volt a cuccosnak, felkötni rá a potykákat, meg pihenni kicsit. Minden évben az volt a csúcs mikor lementünk a szüleimmel.
  Szegény apám egy Barum gumikajakkal vizslatott, meg tekergett naphosszat, nem horgászott, sőt hülyeségnek tartotta, de a vizet imádta. Ez talán tőle van, a horgi meg FEKETE ISTVÁN-tól.

 27. Szia!
  Láttam, de a 240 új árnak tűnik…persze a legendát is meg kell fizetni, tudom…
  Más…ismersz olyan halradart aminek saját akkuja van??
  Utálom a sok cuccot.

  1. Igen, 240 az új ára. De valszeg abból nem lehet alkudni és nem adnak hozzá kiegészítőket 80-90 ezer forint értékben. 🙂
   Sajna a halradarokat nem ismerem.

 28. Szia!
  Nincs vmi léki pecás híred?
  Mire lejutottam volna a Tiszatóra, beütött a tilalom…
  Jövő héten majd süllőzök…csak nehezebb lékelni rájuk.
  Hal-i: Ben

 29. Szia!
  Az északin is feltolózok, de ott nem gázolok a vízben…dióhéjcsónakból ahogy kell, kétféle cuccot használok,
  nappal finomabbatt, 18-as fonottal, 80grammos pálcákkal, éjjel, mikor a nagyok jönnek 25-ös fonottal, 150 vagy 300! gr-os fegyverekkel. Mindig fűzött csalival, öreg kukival, olvadó bojlival vagy újabban 16-20-as pellettel. A pellet a leggyorsabb csali.
  Nem etetem túl, csak finoman néhány szemet rádobálok.Tízes fölé csak egyszer jutottam, de 8asat sokat fogtam. Minden negyot visszadobok vagy húsz éve, max. 3 és négy közöttit tartom meg.
  Csúcs! Bárcsak az idén is lejuthatnék..
  Üdv: Ben

 30. Ok, megértem.
  Azért remélem teccett a firkám, kár hogy ilyen a helyzet, sok eszmét cserélhetnénk…

 31. Szia Atyafi!

  Évente egyszer-kétszer alkalmam nyílik arra, hogy a Balatonon pecázzak. Szoktam fogni mindenfélét, de a pontyok elkerültek eddig. Már 1-2 éve izgat, hogy “nádipontyozzak” és idén jön el az ideje, érzem! 🙂

  A retró 1,65-ös üvegbotomat készülök bevetni (nem valami gyilkos, 20-40g, de hát mégiscsak üveg), viszont orsóból nem tudom, mit tegyek rá. Amim van, az mind vagy túl jó (értsd: finnyás) vagy túl gagyi (értsd: GAGYI) az ilyen feladatra. Egy régi DAM Quick 50-es tűnik a legoptimálisabbnak, azon most 0.30-as RTM camo zsinór van. Szerinted ez megfelel? A “profik” lehurrogtak, de én is bízom abban, hogy nem húszkilós zsírpontyokkal akadok majd össze állandóan (halászlére utazom, nem tepertőre), ha meg mégis beüt valami nagyobb, hát legalább elnyújtjuk a bulit, szerintem a szerkó bírná. Esetleg tudnék szerezni egy egyszerűbb multit.

  Ja, szuper a cikk. Életszagú, valóságos, nem polkorrekt, hús-vér. Ilyen kellene a horgászújságokba.

  1. Hát köszönöm!
   Mindenképpen a monofilt ajánlom, azok közül is keményebbet, ridegebbet, mert jobban bírják a nád és az apró kagylók okozta “sebeket”. A mai zsinórok már nagyon sokat tudnak és felesleges a felmenni a 0.35 fölé. Elvégre nem 15 kilós disznókra pályázunk… 🙂 Sajna vízállás siralmas. Nem tudom mi lesz belőle, de én is megyek egy 50 éves bambuszbottal és egy 40 éves tárolóorsóval!!! 🙂
   ÜDV

   1. Az RTM camo pont egy ilyen monofil. Majd beszámolok, hogy mi volt (azaz lesz, fél év múlva). Csak víz legyen addigra…

    A Te retró szerkód még jobb 🙂 De hát ötven éve is fogtak pontyot a nádasból, nem igaz?

 32. en a mai napig hasznalok egy regi csehszlovak orsot, a nad mellett allni pont megteszi, nem szamit, ha telemegy vizzel. gyerekkoromban meg neha kipucolgattam lelkesen, most mar jo ideje azt sem, minek? igy is dolgozik 🙂 legalabb nem uszkal olaj/zsirfolt korulottem, ha csopog belole a viz. karcol benne a homok, dehat semmi sem lehet tokeletes 🙂
  nem baj a gagyi orso, sot.

   1. 😀
    innen mar csak egy lepes a bunkosbottal valo halfogas, tudod… 😉

    amugy orultem, hogy olvastam ezt az irast -meg ha nem is mai-, mert valoban veszendofelben van a fajtank, igaz ezzel parhuzamban a horgaszhato partszakasz is.
    en a ’80-as evekben kezdtem bujni a nadast Szantodon, akkoriban a vasutallomas magassagatol egeszen a foldvari strandig kivaloan horgaszhato volt. mintegy 7-800 meterrol beszelunk. ez mara lenyegeben 100 meterre csokkent, 2 nadsziget nyilt viz feloli vegere. a tobbi eliszaposodott, helyenkent terd ala er a trutymo, az uledek. hamarosan a 2 szigetecskem is hasznalhatatlanna valik majd es akkor bajban leszek.
    mindemellett az elovilag is gyokeresen megvaltozott, ritkasag volt egy-egy karasz akkoriban, ma pedig tobb van belole, mint keszegbol. pedig micsoda undorito egy hal, hogy utalom! bamba, mint egy jollakott tehen, joforman magatol uszik a szakba es meg csontos is, mint a fene. elkepzelni nem tudom, mit szeretnek rajta.
    hosszu evek ota horgasztam mar, mikor eloszor lattam compot (na az viszont tenyleg kivalo sporthal)… orultem neki, de fater mondta, hogy remeli csak eltevedt, mert ennek nem kellene itt kint, a nad eszaki vegeben koricalnia, inkabb kijjebb a csonakok kozt, az ingovanyosabb, zavarosabb vizben. hat sajnos nem eltevedt, elohirnoke volt egy olyan vilagnak, ami a pusztulasrol szol, ahogy feljebb is irtam. manapsag gyakori vendeg a compo a horgon.
    evek ota nem fogtam mar akkora devereket, mint 15-20 eve, sot, egyre kevesbe hajlando kijonni a nadig az aprobbacska is.
    kevesebb a ponty is es ugy eleve, kevesebb a hal.

    eltunt egy csomo madar, aki mostansag teved le oda, mar nem eli at azt a furcsa intimitast, mikor a vocsok eluszik kicsit arrebb toled a fiokaival, vagy a jegmadar jon-megy az orrod elott es kuszoket keresgel a vizben. de legalabb hattyu van roskadasig.

    regota erik bennem a gondolat, hogy talan at kellene cuccolni az eszaki partra…

    1. Nem akarlak elkeseríteni, de az északi oldal egy majomparádé. Ha mész vigyél magaddal erővágót, mert az akadályokon majd csak úgy tudsz átjutni…
     A többivel egyetértek. Az ezüstkárászt, meg a haverjait ki kéne irtani a vizekből. A compó pedig egy aranyhal. Imádom. A legszebb halunk.
     üdv

 33. hu, ez alatt mit kell erteni? soha nem horgasztam eszakon, furdeni is maximum talan csak haromszor… annyit tudok, hogy Tihany mellett az obolnel furcsan murvasnak tunik a meder, azt latni a partrol is, illetve, hogy a tuloldalan a felszigetnek, Sajkodnal (eldugott kis falvacska, tok veletlenul talaltam meg a bevezeto utat) igen tisztesseges nadasok vannak, lattam is nehany csonakot ringani elottuk, mikor nehany eve ott jartam 🙂
  mil baj az eszaki oldallal, meselj legyszi!

  1. Mondjuk ez emberfüggő. Számomra az ideális horgásztér 10 fő/négyzetkilométer… 🙂 Max. Persze ember akad a délin is, azzal még talán baj sem lenne. Pár évvel ezelőtt áttévedtem az északi oldalra és gondoltam megnézem a vizet. A vízpartra képtelenség volt lejutni a sok tankcsapda, vaskapu, drótkerítés és magántelek miatt. Röviden ennyi. Persze a víz emberesebb, a nádfalak is nagyobbak és horgászat szempontjából elismerem, hogy jobb az északi, de nálam elsősorban arról szól a horgászat, hogy egyedül legyek és hogy békén hagyjanak és ne kelljen úgy pecázni mennem, hogy közben megmondóemberek tucatja figyel, miközben kerítéseket kell átugranom. Nádi pecára erősen ajánlom Máriát és környékét. És az sem utolsó szempont, hogy nádi pecánál én csak a vízben vagyok hajlandó állni. Arra pedig a déli a frankó.
   üdv

 34. ezzel en is igy vagyok, nem szeretem az embereket magam korul.
  azert merult fel bennem, hogy talan koltoznom kellene, mert a deli parton mostanra mar permanensse valt, hogy a nyar kozepetol nem lehet horgaszni a nad mellett, olyan alacsony a viz. fenekezni en nem szeretnek meg csonakbol sem, a kikotos/molos megoldastol pedig egyenesen ver a viz.
  lassankent ellehetetlenul a deli part.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s