Bencével a Dráván

“Bencével a Dráván” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A Szt. 3ságban nem egyezzünk, de főleg, mert nekem ilyen nincs. De ami az Úz Bencét illeti, és Nyírő egyéb írásait, ott a topon nálam is, mégha régebben is olvastam vagy 20on évekkel ezelött, mikor még nem volt divatban. A hungarista politikai beállítottsága, és esetleges nyilas érdeklődései (ezt még “ellenfelei” is elismerik), nem befolyásolták az írói tehetségét, és engem sem.
  Wasst a “szakma” közepes tehetségű írónak tartja, alig ismerem, ezt így nem osztom, amit ismerek tőle az jó, de nem hatott meg, mint Nyírő.
  Szabó Dezsőről még csak nem is hallottam. 😦
  Márai kiváló író, de nem nyert meg.
  Krúdy annál inkább.
  De ami a falut, a vidéket, a “népet” illeti, akkor nekem a “Szt. 3ság”: Fekete István, Móra Ferenc, Tömörkény István. Főleg Fekete.
  A film viszont jó, Jávor Palya nagyon király!
  Az illusztrációid is. Főleg a lapátnyi hal! 🙂
  “A becsülendő kincs a szeméttelepre, míg a híg fos a dobogó legfelső fokára kerül.” – hehe, ez kis hazánkban szinte hagyomány. Példa van rá száz is. Pl: http://www.youtube.com/watch?v=cMKa2uDYht4.
  Na, jót pecáltunk!

  1. Amíg írtál, addig én pont ezt módosítottam. Újra olvasva a bevezetőt úgy ítéltem meg, hogy nagy faszság betonba önteni 3 írót. Át is írtam. Persze most erre nem rímel a hozzászólásod, de elég ha mi tudjuk, nemigazámbátor?
   Szabó Dezső viszont tényleg nagyon dícsérendő. Nálam mindenki csak utána következik.
   Nézz utána:
   ÉLETEIM 1-3

 2. Fekete jó író, de közel sem azt a vonalat képviseli, mint mondjuk Szabó Dezső. Nem csoda, hogy nem hallottál róla. Kimondta az igazságot és a szemétdombon találta magát. De ahogy látom kezdi újra a reneszánszát élni. Az emberek cseppet sem olyan hülyék, mint amilyennek nézik őket.

  1. Fekete nem politizált. Legfeljebb nagyon burkoltan. Az egyszerűséget szerette, a békés, harmónikus életet, de frankón írt a szarról is, csak nagyon tapintatosan, mert parasztember volt, s nem anyázott feleslegesen. A kommenistákért nem rajongott, egy darabig ezért segédmunkáésként kellett élnie (meg kiverték az egyik szemét), aztán írhatott, de csak ifjúsági regényt.

   1. Pontosan. Ez a bajom vele. A maga kategóriájában UNIKUM, de messze nem engedett betekintést a “nagyok kártyái” mögé. Dezsőnk viszont nagy útravalót adott. Túl nagyot. Meg van szinte az összes műve, még saját kezűleg dedikált példányom is van tőle, de ami igazán jó az az EGÉSZ LÁTÓHATÁR. Sajnos annak a megértéséhez ismerni kell töviről hegyire az akkori magyar politikát. Elvéreztem mikor nekikezdtem. 😦
    Ami még jó az a SEGÍTSÉG. Az ELSODORT FALU meg közel sem olyan jó, mint ahogy mondják. Igaz bekerült a tantervbe. A többi már erős lett vóóna…:-)

    1. Ez nem igaz. A Zsellérek például tömény politika, minden oldalán, méghozzás a legkeményebb formában. Pontosan emiatt a könyv miatt verték félholtra, ahogy Quik is írta, sőt, a Kádár rendszer alatt is csak nagyon csúnyán megnyirbálva jelenhetett meg. Talán a legnagyobb társadalomkritika, és mindenben (főképp Horty szerepében) egyetértek vele a legteljesebb mértékig. De említhetném a Hú-t is, és a benne megjelenő komoly politikai tartalmat is.
     Viszont pironkodva vallom be, hogy az általad említett könyvek közül csak Wass Albertet olvastam, ideje pótolni.

     1. Ezért kell ezentúl evezve olvasni, vagy olvasva evezni.
      A Hú-t 2 évbe olvastam a Lutra után. Nem fogtak meg. A Zselléreket meg olyan régen, hogy akkoriban fel sem fogtam a jelentését.
      Most a Sötétség Délben-re vadászom. Meg Hamvasra. Levente nyomán.

 3. No, közben utánajártam a neten, ki is ez a Szabó Dezső, és döbbentem. Aszem olvasni fogom néhány művét. Nem szerette a zsidó oligarchákat (persze a többit sem), se Horthyt, se Hitlert, se a katolikusokat, se a kommenistákat. Nem volt fajvédő soviniszta, rasszista, és nem akart tömegeket kinyírni. Rendes ember lehetett, máris érdekelnek a művei. Mindenesetre úgy tűnik méltatlanúl hallgatták el, a “szakma” igen nagyra tartja. Hmmm.

  1. Szabó Dezső sosem volt senkivel. Hadat üzent mindennek és mindenkinek. Szépen a székek közé esett. A kor legnagyobb kritikusa volt. Tulajdonképpen kevés olyan ember akadt a környezetében, akit nem rúgott valagba. Asszem még Ady is kapott tőle a képére. 🙂 Rengeteg ellenséget szedett össze nem túl hosszú élete folyamán, de tény, hogy meglátásai később mind-mind beigazolódtak.
   Érdemes ezt elolvasni:
   http://www.vilaghirnev.net/vilag/index.php?option=com_content&task=view&id=137

 4. Itt mindent megtalálsz róla:
  http://www.tabulas.hu/szabodezso/
  Menj be a Virradatba(bal szél) és olvasd el a Magyar paraszt c. értekezését. Szerintem nagyon jó. És itt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy akkoriban nagyobb szólásszabadság volt, mint most a nagy democsokráciában.

  1. Tartalmas életút. Magyar sors.

   Viszont evvel a faji öntudattal nem tudok mit kezdeni. Jó, ha nagyon akarom értem, miről ír a jóember, de a fogalom – faj – értelmetlen szó e kontexusban, a mai világban pedig egyre inkább képlékeny fogalommá válik, nem az emberi fajon belül, hanem en bloc mindenütt.
   Végig olvasgattam az életútját s pár írását, bár bevallom, felületesen. Nem tudom azonosulok-e vele, de a’szem feléje fordul a figyelmem. Nagy elmének tűnik, úgy látom.

   Azért az a szólásszabadság sérült rendesen sok helyen, olyanokat cenzoráltak ki, amiket ma vidáman megírhatsz. Ja, hogy a “Nagy Igazságokat” sem akkor, sem ma nem nagyon célszerű szellőztetni? Csak meg kell nézni a mai újságírást (bár már inkább netírás ez), és látszék a siralom völgye. 😦
   “Az emberek cseppet sem olyan hülyék, mint amilyennek nézik őket.” – de igen. Példák? Hitlerizmus, kommenizmus, Kádár papa fasza gyerek vótt. “Jaj, mi volt tegnap a Barátok köztben? Nézted?” Búlvársajtó. Olcsó sláger, baromfi sonka, tv shop. Tesco & Co. Öngyilkos merénylők. A gonosz Izrael és a jó palesztinok meséje. “Jaj, szegény éhezők! Én is veszek egy koncertjegyet, hogy segíthessek.” Egyházak (különös tekintettel: mindegyikre), pártok (detto). Az emberi (átlag)elme többnyire a lehető legegyszerűbb gondolkodás mentén halad. Vallás, párt: nem is kell erölködni, megmondják, mit gondolj, hogy, s készen kapod a gondolatod, ne erölködj! Egy kis újbeszél, Nagy Testvér, usw.
   Meg a horgászblog persze. Bújtatot reklámmal, naná! 🙂 (íVegyél kajakot és evezz a Dráván. Gesztenye guszti kalandjai, vazze bevettem!) 😀

   1. Ha igazad lenne, akkor ezt a blogot a kutya sem nézné és Te sem írnál be. A nagy átlag mindig is ma sodrással haladt, de egyre többen vannak, akik átlátják, hogy zsákutca amerre csordogálunk. És ez nem csak Magyarország zsákutcája. Hanem a világé.
    “Azért az a szólásszabadság sérült rendesen sok helyen, olyanokat cenzoráltak ki, amiket ma vidáman megírhatsz.”
    Ez sem igaz. Az akkori rendszerről sokkal durvább filmek láttak napvilágot, mint most. Tanú, Gyertek el a névnapomra és még vagy egy tucat hasonló alkotás. Ma ilyen filmeket már nem látsz. És még egy megjegyzés… A mai nagy demokráciában van 3 szó, amit még csak kimondani sem szabad, mert rögtön kiherélnek érte.

    1. Na jó, a P.C. ugye, hát khmmm… Én alapvetően Szabó Dezső korára gondoltam a cenzúránál. És biza azt a 3 (meg több) szót ezelőtt 30 évvel sem volt ajánlatos nagyon hangoztatni (pl. Kádár apu nagyon negatív kritikája alsó hangon is rendőri pofozkodásba torkollott, de egy P.Mobil koncerten, ahol nem történt semmi rendbontás, csak azért vertek minket, mindenkit a zsaruk, mert épp nem volt jobb dolguk, hosszúhajú parasztok, ennyit mondott csak egy szerv), a c-kérdés pl. nem is létezett, amiről nem beszél(het)ünk, az meg nincs is. Zsákutca volt az is, ez is, és a következő is, ilyenek vagyunk, mi emberek.
     A blogot meg azért olvasom mert tetszik. Írogat ide egy fickó, és qva jól szórakoztat. 😀

 5. Holnap evezve evezés és nem pedig olvasva evezés! 🙂
  Áramlik most a közeg rendesen!
  Kéne menni a balinok fényében…
  Szabolcs-Mailáth.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s