Halpusztulás

“Halpusztulás” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nem kapok szikrát.
  Pár éve a hévízi csatornával történ ugyanez.
  Sokan nem is sejtették mennyi és milyen halakat rejtett a sűrű hínár és töklevél.
  Felelős nem volt, a befolyók ma is ugyanolyanok, bármikor megismétlődhet, ahogy sajnos ez is.

  Majd telepítenek bele 10 mázsa tükörpontyot …

 2. És természetesen ez a víz most beleömlik az élő Drávába! Valószínűleg ott már nem lesz képes nagy kárt okozni, mert felhígul, de anyag nem vész el…. 😦
  A helyi erők zsákban hordták el a halat. Egészségükre!

  1. Hogy, mennyire hígul, fel azt nem lehet kiszámítani. A 2000-es Nagybányai cián szennyezés, ami a Lápos patakon indult, útnak, a Szamos, Tisza és még a Duna halállományának egy részét is elpusztította. Igaz itt nem ciánról van szó(remélhetőleg).
   A Verespataki bánya meg ennél rosszabat is tartogat.

 3. Egyébként az egészre úgy derült fényt, hogy a torkolatban(befolyó) rengetek balint láttam rabolni, mert a felszínen döglődő apró halakból legeltek. Még harcsák is raboltak a felszínen.

 4. Mivel nem lehet odamenni, kirángatni, péppé verni a bűnöst, mert az nem “európai” magatartás, így fel kell mérni az okozott kárt, azt megszorozni kettővel és pont ilyen halakkal visszatelepíteni a vizet.
  Természetesen a felelősök magánvagyonából.
  Tudom, hogy nem így fog történni, mert ezen a földön puhapöcs törvények vannak. Itt csak azt lehet a fizetésének 25%-ára
  büntetni, aki 103-mal száguldozik. Ők az igazi ellenségei a társadalomnak. Az a majom meg aki ezt tette kap egy 100 ezres büntit és röhög majd a markába.
  Érdemes lenne nyomon követni az ügy folytatását.

 5. A lényeg a hangzatosság, az üres kifejezések használata;
  fejlődés, progresszió, technikai fejlettség, szabad idő hasznos eltöltése, tömeg turizmus, bevétel, munkahely teremtés, kikapcsolódás, természetvédelem, zöld gondolkodás és megannyi cunci kifejezés, amit arra találtak ki, hogy elfedjék vele az igazságot. Olyan ez, mint a történelem. Az is egy lepel, semmi több.

 6. …ellene már nem tehetünk sajnos de a minimum lenne hogy példát statuáljunk. Ahol ilyen történhet azt a helyet államosítani , a tulajdonos vagy cégei pedig soha ne kezdhessenek idehaza hasonlóba. Persze az elpusztult egyedeken ez nem segít.. remélem akik most jóízűen falatoznak belőlük erre mindig emlékeznek majd.. szégyen..

  1. És ha eladták őket? Akkor ki falatozik belőlük? 🙂
   Ezerből 999 magyar azt mondja, hogy szemet szemért, fogat fogért. A kisember agya és szíve valamilyen szinten még mindig a helyén van. És ez jó.

  2. Csínján az államosítással…ezt a patakot az tette az elmúlt évtizedben naggyá, hogy a nagy állami vállalatok bezártak, és nem szennyezték. Az állam egyébként pont most épít aszfaltkoszorút a tetejére. Nem a magántőke tehet róla. Hanem valaki, valakik. Azokat kell megtalálni, és bűntetőeljárásban eljárni. Mert ez nem kártérítési kérdés.

   1. Az aszfalton nem lesz sáros az autó gumija és a fehér sportcipő talpa. Az aszfalt és a beton öko. Mondjuk ezek után az lenne a minimum, hogy jó pár misiből telepítsenek bele halat, de ki foglakozik ma sügerek, jászok, balinok és csíkhalak telepítésével?

    1. pont ez jutott nekem is eszembe…hogy majd jól adnak egy millát a HE-nek,aki tesz bele pacnit…

     nem féltem a Feketét, helyre fog állni, de idén valami brutáldurva volt az állomány, ami volt benne. Egyébként lehet, hogy ez hígtrágya volt. Lehet, hogy minden évben megcsinálták többször is, de most normális vízállás hiányában egyszerűen lassan ment le ez a “dugó” a vízen.
     Az is megérne egy misét, hogy volt-e vízkivételi engedélye a környékbelieknek, amikor gyakorlatilag huszas vascsövekből épített csatornán szívták ki belőle a vizet öntözésre

     1. Ha magas a víz, akkor áll meg. Pont fordítva van! Ha alacsony a Dráva, akkor fut gyorsabban a csatorna. Tényleg dugig volt hallal.

 7. Állítólag újraindult a Szigetvári Konzervgyár. Nem akarok valótlanság állítani és rágalmazást elkövetni, de azért lehetségesnek tartom, hiszen már volt ilyen, nem is egyszer.

 8. Szörnyű, ezeket a szép halakat így látni! Volt már részem pár halpusztulást látni. A Szigetköz elterelésekor, gyerekfejjel, az egyesületi forrástavakon őszi oxigénhiány után, a vörösiszap katasztrófa után a Marcalon, Rábán, Mosoni Dunán és az Öreg Dunán…. Sokkoló volt mindegyik… Soha nem lesz vége, soha…..Szomorúság, tehetetlen düh, és üres folyók maradnak utána…..

 9. Kössz hogy szóltál, hajnali 2 ig küzdöttünk, részben eredményel, egyébként hajnalban már hígult valamennyit a dolog, a kis csukeszok jobban bírták, bár az is igaz a 2-4 éves generásiót az egész folyó hosszában lenullázták:(

 10. Egyébként voltak olyan halak is, amik már elkezdtek bomlani. Szerintem szerda környékén már ott volt az a valami a vízben.

 11. Most hivtam a DDKVF-et es legalabb nagyon korrekt tajekoztatast adtak. Allitolag kint volt a nemzeti park, a katasztrofavedelem, az allatorvosi szolgalat es ok is. Ma mar nem lattak tovabbi halpusztulast. Tegnap gyujtottek mintat, majd kiderul, egyelore nekik elsore fulladasnak tunik. Kerdeztem, tudunk-e valamit tenni, annyit mondtak, jelentsuk, ha ujra halpusztulast latnank…

  1. Ez számomra semmit nem jelent. Én is kint voltam, meg a Kiss Jocó is. Kint lenni nem hősi tett. Főleg azoknak nem, akiknek az a dolga, hogy kint legyenek és minimum elvárható velük szemben, hogy korrekt tájékoztatást adjanak. Engem sem dicsér meg a főnököm csak azért, mert reggel megjelenek a munkahelyemen. 🙂
   Mindenesetre nagyon kíváncsi leszek a végeredményre. Már, ha lesz olyan.
   Tulajdonképpen minden rendben van, mert most legalább ugyanazt látjuk, ami már megszokott. Az lenne a furcsa és abnormális, ha nem döglenének a halak. Egy abnormális világban az abnormális nagyon is normális. 🙂

 12. BZDMG!
  Rengeteg gondolat jutott eszembe, volt, mi hirtelen jött, volt, amin rágódtam, csiszoltam egy kicsit, de a vége mindig az lett, hogy neked igen alaposan ki kellett volna használni az előzetes moderációt és dolgoztatni Cenznét meg a férjét.
  És sajna a pénteki balcsi parti kalandomat sem mesélhetem el, mert “belső ügy” (haha), pedig igazán nyilvánosságra való lenne, de pitiáner s földhözragadt okok miatt ragaszkodom az állásomhoz. Nem hősies, tudom, de cuncizmus van.
  Hazánkban amúgy néha egészen jó kis jogszabályok születnek, de… értelmetlenül. Mert egy törvény annyit ér, amennyit a betarthatósága. S jogszabályok tucatjai születnek, melyeket sem be nem tartnaka a jogkövető magyar állampolgárok, se az állami szervek be nem tartatnak, mondjuk cserébe betartanak. A színtiszta cuncizmus ez. gondolok itt arra, hogy – tegyük fel – példásan kiderül, mi v. ki okozta a fenti képeken látható halászati eredményt. No, oszt majd utána mi lesz a vége? Mert ha bilincsben viszik el s fizet majd, mint egy Rocsild, az vmi, de a halakon már asse segít. Meghát egy ilyen kártérítés után azt a pénzt majd vajh a folyóvíz rehabjára fordítják? Talán, de én velejéig szkeptikus vagyok, ez ügyben is.
  “Tulajdonképpen minden rendben van, mert most legalább ugyanazt látjuk, ami már megszokott. Az lenne a furcsa és abnormális, ha nem döglenének a halak. Egy abnormális világban az abnormális nagyon is normális. ” – hát ja.

 13. Egyszerűen szóhoz sem jutok. Sőt tegnap este óta fortyogok, és dühöngök magamban…Legszívesebben aki ezért felelős azzal itatnák pár pohár vizet a patakból. Ami tőlem telik, minden erőmmel azon leszek, hogy valamiféle vízhangja legyen ennek a dolognak. Elfogult vagyok a vízzel kapcsolatban, mert az egyik legszebb víz volt Baranyában. És ezek a felelőtlen, nemnormális…….
  De nem csak a halak miatt…ebből a vízből a helyi termelők öntözték a földjeiket…
  Na befejezem, mert már megint sikerült a pumpának felmenni bennem. (írtam email Gábor).

 14. Ezen én is csak sírni tudok… + szomorúság és tehetetlen düh. 😦 Borzasztó. Ilyenkor még azt is sajnálom, hogy embernek születtem.

 15. Igen. Sajnos ez van, de én mindig arra gondolok, hogy a természet elpusztíthatatlan. Várom nagyon a fejleményeket és azon leszek, hogy kiderüljön az i GAZSÁG. Pár óra alatt 1400-an olvastátok jelen bejegyzést.

   1. Rendben! Köszi!
    Valószínűsíthető, hogy egy olyan anyag került bele, ami önmagában véve nem méreg, de elvonja az oxigént.

     1. De. Én bunkóval megoldottam. Ez volt minden, amit tehettem. Bunkóznék már mást is. Nagyon szívesen. Még fizetnék is érte, ha valaki azt mondaná, hogy ma éjfélig büntetlenül bunkózhatok.

 16. Igazából véve ilyen esetekre kéne egy teherautó, olyan, amivel a halakat telepítik, 20-30 horgász és kemény melóval megmenthető lenne a halak nagyobbik része. Főleg most, hogy térdig ér a víz.

 17. Közben a Kapos kapcsán megszólalt egy cukorgyári illetékes elvtárs…
  “Elengedett egy hegesztés a tárolón, nem tehetünk róla.”
  Ennyi.

   1. Én is elengednék egy heggesztést a ember oldalán…persze kajakkal ne evezz fel az ilyen oldalágakba, mert az húdenagy károkozás!

    1. Gyerekesek, ugye? A hegesztés elengedett. Mintha a hegesztés önálló akarattal bírna és felelőtlenül elengedné magát. Az ész megáll. Ez egy hivatalos válasz.

    2. De…én nem értem. Ha elenged a hegesztés a kocsimon és belerohanok a tömegbe, akkor nem leszek hibás? Nem vonnak felelősségre? Vagymijafasz????

     1. pontosan! Bezzeg a MAL-nál jó időben volt mindenki egy helyen, itt meg ugye az udvari szent tehén, az Ős-Dráva területén ilyen nem történhet, mert ez itt az Ős-Dráva, ahol minden szép, minden jó. Még narancs is terem. Igaz, hogy kicsit kisebb, kicsit savanyúbb, mint máshol, de legalább a miénk!

 18. Hétvégén beszéltünk a feleségemmel, hogy mi legyen az idei szemétszedéssel? Hova szervezzük, mi legyen? Ez most egy kicsit megerősítette bennem a hitet, hogy meg kell csinálni. Kijelölt nap: 2013. október 19. Részletek a héten!

 19. Ha már szóba került a MAL megemlíteném, hogy bár a Marcal Veszprém, és Vas megyei szakaszán még nem engedélyezett a horgászat, olyan szinten regenerálódott a folyó, hogy boldog – boldogtalan viszi a halat. Nem kicsi csukákról láttam képeket, és egy ismerős szerint hálózzák is rendesen a helyi erők! 😦

   1. Felhívtam a Veszprém megyei halászati felügyelőt, aki szerint valami utolsó vizsgálat utolsó eredményére várnak a feloldáshoz, de ezt az emberek pont leszarják.
    Csak azt akartam mondani ezzel, hogy egy folyó nagyon hamar tud regenerálódni (tudom ez most nem vigasztal). Az más kérdés, hogy az adott szennyezőanyag mennyi ideig, és milyen koncentrációban lesz jelen a vízben, iszapban, vizirovarokban, puhatestűekben, rákokban, halakban, kétéltűekben, hüllőkben vízi, és vízparti állatokban, növényekben, talajban, talajvízben?
    Mennyi szart megzabálhatunk a tudott és tudomásunkra sosem jutott szennyezések által!? És még csodálkozunk, hogy a fél ország rákban pusztul el, pedig az igazi tumor nem is a betegekben alakul ki, az igazi tumor valahol máshol van, amit végleg soha nem fogunk tudni elpusztítani!

    1. a “gyorsan regenerálódik” az veszélyes terep. Valószínű regenerálódik, de sosem lesz a régi. Megváltozik a fajok közötti egyensúly…új, invazív fajok (kárász) kerülnek majd fölénybe. Olyan ez, mint a partjának a “megerősítése” volt tavaly. Talaj nem került rá, csak agyagos föld. Mi lett a vége? A fűféléket meg a nádat elnyomta a parlagfű…Igen…lehet, hogy a Marcalba most sok a csuka, de vajon sügér is lesz benne?

    2. Norbi, abban bízok, hogy az öreg pecások szerint régen gyakori volt az ilyen jellegű mérgezés a … részéről. Mégis helyrejött, tudjuk, milyen volt tavaly és idén. Úgyhogy talán…
     A csuka nyilván az élővízről vonul be ide, a lassabb folyásba. A Dráván pedig van kis csuka, nem kevés, rengeteg, ma négy darabot fogtam a sodrásban, balinnak szánt léggyel!!

     1. Ez ám minden évben volt régen! Sőt, néha kétszer is! Azért mondtam, hogy már kezdett abnormális lenni, hogy évek óta nem pusztultak a halak. 🙂 Kezd minden visszaállni a régi kerékvágásba! 🙂 Az már valami nagyon groteszk southpark epizód!!!

    3. Persze ez csak a csuka, mindig leragadunk a csukánál. Mert bizony lesz olyan faj, ami talán örökre eltűnt a vízből.

 20. Sajnos a munkámból kifolyólag én sem tehetek meg mindent, pedig lett volna pár hete egy jó kis bejegyzésem.

 21. Felháborító ,kiábrándító , tragikus . !!!
  Sokak által szeretett kis vizünket “darálták” le.
  Annyira magához tért ez a kis víz , az utóbbi néhány évben.
  Kész. ennyi.
  Néztem az esti híradásokat , egyenlőre nem esett szó erről.
  …………………………………………………………………………………

   1. Atyafi, egyre ismrtebb, népszerűbb leszel a kajakóddal. Sztár vagy, netán már celeb. 😀
    S biza ez egyre nagyobb felelősséggel is jár. Most kell ezt pénzkerestre használni. S majd a csúcson már nem tudván hova “menni” tovább, jöhet a drog, qrvák, bulvár… De ha már a Blikk ír rólad, azt – ne haragudj – már nem fogom elolvasni. 😀

 22. Hamar rendbe fog jönni. Én csak azt sajnálom, hogy ez a hatalmas bölcső mindhiába dédelgette idáig a halakat, amiket novemberben elnyelt volna a Dráva. Pár hét volt már csak vissza…

 23. Elsőként a fenti cikk írójának szeretnék gratulálni, mert ezt az egészet nem igazán lehetett volna hitelesebben és hatásosabban megfogalmazni. Nagyon jók a hozzászólások is, szívem szerint mindegyikre reagálnék. Én is hasonlóan látom és tapasztalom a dolgokat. Például a Duna- Dráva N.P-ot én is hívtam már pénteken (kora délután), de mosták kezüket, ez nem az ő hatáskörük és még csak arra sem voltak kíváncsiak, hogy melyik folyót érte a szennyezés.
  Beszélgettem üzenetrögzítőkkel, hallgattam sípoló hangokat és kicsengő telefonokat, de hát már mindenütt péntek volt, én hülye mit is gondoltam!?? Lesz majd olyan hivatalos szerv aki csak hétfő reggel fogja elolvasni az S.O.S-ben megírt e-mailemet, természetesen csak a reggeli kávé nyugodt elszürcsölgetése után. Egy szó, mint 100, ebben az országban gyökeres változtatásokra volna szükség, de mielőbb!

  1. A DDNP már 27-én jelentette a KÖTEVIFÉnek az ügyet, miután a szerző felhívta a NP-ot. Ez itt nem ügymenet, meg ilyenek, hanem egyszerűen felszerelve sincs a NP arra, hogy vízszennyezést vizsgáljon – emellett jogilag sem illetékes. Sajnos azonban már lassan másnak sincs erre való laborja, embere, költségkerete…

 24. Szia!

  Szörnyû ezt látni! Nem vagyok szakértõ, de lehet hogy valami permetszert moshatott az esõ a Feketébe,ha arra is esett az esõ. Elkezdôdtek az ôszi permetezesek, szorjak ezerrel minden felé amerre jarok Somogy-Zala megye.Remèlem a Dráva nem sínyli meg!
  Volt szerencsém rèszt venni a Nemzeti Vízstratègia program záró rendezvényén Somogyváron, ahol szó volt a Dráváról is, mint öntözési alternatíváról. Egy gazda szóvá tette, hogy nem kapott engedélyt öntözéshez, mert a földje Natura2000 terület mellett van a Dráva mentèn. Lehet hogy most megbosszulta. Bar, ott személyes miniszteri intézkedest ígertek neki.

 25. Nem tudom, észrevettétek-e, de az utolsó előtti képen lehet látni, ahogy Cunci Mókus a sarokba bújva, elfordulva zokog a szomorú csendélet láttán. Szerelmes lettem, Ő a tökéletes nő, aki átérzi a fájdalmunkat (bocs, kell egy kis vidámság, teljesen befordultunk már itt tegnap óta)…

 26. Hát kérem ez úgy ahogy van, “amblokk cakumpakk”, nagyon nagyon nem cunci! Sőt ez uncunci!
  És ami igazán felháborító, hogy amikor esetleg sikerül megtalálni a felelőst (általában nem!), akkor ő lazán megrándítja a vállát, és rezzenéstelen arccal belevágja a mi arcunkba, hogy “elengedett egy hegesztés! nem tehetünk róla!”. Na ilyenkor nyílik a bicska a zsebekben! Legalábbis az enyémben.
  Személyes véleményem, hogy ebben az országban az ilyen ügyekben (meg másokban is) csak akkor lenne rend, ha ilyen esetben az illetékesek mihamarabb felderítenék a szennyezés forrását, ott a közelben merítenének kb 30 liter vizet, majd megkeresnék a felelőst. Na nem azt a szerencsétlen minimálbérest, aki a csapot kinyitotta, hanem az emlegetett fehéringesmandzsettagombosat, aki az utasítást kiadta. Na ezt az embert összezárnák az említett vízzel egy ketrecbe, nem többre csak 30 napra. A vizes edényre pedig felírnák: “Ha szomjas vagy barátom, csak kortyoljál nyugodt szívvel!”
  Tudom tudom, ez ezeken a halakon már nem segít. De talán segítene azokon amik a jövő héten, jövő hónapban vagy jövő évben fogják ugyanígy végezni…

  1. Kedvemre van az effajta hozzászólás. Külön köszönet az “uncunciért”, mert ennek hijján volt még a Pajor-Karácsonyi féle nyelvújító szótár.

 27. Itt Kaposvaron, total lenullaztak a folyot. Nyilatkozott a Sporthorgasz Szovetseg elnoke, hogy nem tudni milyen hatassal lesz a halakra a szennyezes. Semmi kulonos, csak megdoglenek… Amugy sem sok halacska volt benne, most azt is kiirtottak sikeresen.

 28. Tegnap este rettenetesen felkavart ez az egész… Én azért járok a Pécsi vízre és a Fekete vízre horgászni, mert imádom a természetet. Mérhetetlen boldogság tölt el, amikor egy megfogott szép domolykót vagy csukát visszaengedek, és látom elúszni. Most azt érzem, hogy ezeket a halakat hiába óvtam, hiába engedtem vissza, valaki egy csapásra tönkretette azt az idillt, azt az érzést, ami már akkor hatalmába kerített, mikor beültem az autóba és elindultam az Ormánság felé…
  Szörnyű…
  Remélem jövő tavasszal helyreáll…

  1. “Ami nem öl meg, az erősebbé tesz” — mondja Nietzsche. Talán, aki csinálta, jót akart, hogy így erősítse a halak immunrendszerét. Ezek mindent kimagyaráznak. Az igazi sporthal vegyszeren növekszik. Ez a nagy eső jól jött!

   1. Én is megnéztem reggel az időjárás előrejelzést, hogy lesz-e még eső, illetve, hogy meddig tart ez. Szerintem is sokat segít!

  2. Biztos vannak, akik erre rávágnák: “máshová is elmehetsz horgászni, bazzeg…”
   Valószínűleg egy ilyen ember miatt történt ez a katasztrófa is.

 29. Érdekes egybeesés, hogy pont tegnap adták az Édesvízi szörnyek azon részét, ahol Jeremy Wade a csernobili atomkatasztrófa övezetében, és a hűtőtavon horgászott.

 30. Fontos a víz regenerációja szempontjából, hogy jövőre TILOS legyen rajta bármiféle horgászat, halászat. Ne osszon ki az egyesület engedélyt egyáltalán. Aki mégis horgászik a partján, azonnal büntetni, bírságolni. Ha kérdezik, miért volt? Azért mert nem vigyáztunk rá eléggé. Mert mindenki csak nézte, amikor vizet vettek ki belőle az építkezéshez, az öntözéshez. Amikor hígtrágyát tolnak bele, és igen, akkor is csak nézte, amikor a halbölcsőket ledarálták terméskővel mederrekonstrukció címén. Szóval most minden egyes horgász megérdemli, hogy TILOS legyen egy évig a horgászat. És akkor majd legközelebb jobban figyelünk, megbecsüljük amink van.

    1. Egy barátom véleménye, de én is adom mellé a nevem: “En a kabe 90 kommentben azt latom, hogy mindenki picsog, bazmeg, tippelget, de egy ertelmes otlet nincs, hogy mit lehetne, kellene tenni. Telepites nem jo? Lehet, de akkor mi a jo? Ha nem meszm akkor vajon hanyszor fog meg uriteni a kotcsog? Milyen modon lehetne megfogni?

     Mindenki picsog, hogy majd a hatosag jol nem csinal semmit, es nem buntetik meg, es ha igen akkor csak kis osszegre, stb. Ez a baj bazmeg, azzal nincsenek tisztaban, meg ezek a rendes emberek sem, bazmeg, hogy a hatosag jogalkalmazo, bazmeg, ok nem irnak szabalyokat, ha uj szabalyokat akarnak irni, akkor az orszaggyuleshez tessek fordulni. Meg a nyilvanossaghoz? Nem segit, lehet, de a kommentelesben buzulas, az meg biztosan nem segit. Meg tessek elmenni a kaposvari cukorgyar ele, es odaszarni a bejarathoz, ha egyszer megvan a tettes. Ilyenek. Valami. PL menjunk szemetet szedni. Peldaul. Hivjuk meg a helyieket. Fizessunk sort. Hatha ok tudnak valamit. ”
     Németh Norbert, a nevem

    2. Nagyon okos vélemény, egyet is értünk vele nagyrészt, csak sajnos ez a mostani helyzeten már baromira nem fog változtatni.
     Persze a jövőre nézve mindenképp ez a helyes irány. A szemétszedést meg szervezd, megyünk, de csakazértis a Fekete partján legyen.

 31. Elengedett a hegesztés: a tartály köré olyan kiképzést kellene csinálni (pl. földhányással körbe) ami képes megtartani a tartály teljes tartalmát kiömlés esetén. Szeretném tudni, hogy ezt csak én most és itt találtam-e ki, vagy netalántán ez a nagyméretű tartályok létesítési előírásai között nem szerepel-e. És ha szerepel, akkor hogyan lett ez megvalósítva és használva. Hiszen a legjobban szigetelt ablak is csak akkor szigetel, ha bezárva tartják!
  A szennyezés forrásának megállapítása: hacsak meg nem lelik a befolyást, amikor befolyik. Pár nap múltán ráadásul ilyen esős időben a nyomok eltűnnek, ha voltak egyáltalán. Valami vízelemző egységeket kéne telepíteni, amik jeleznek és akkor a jelzés alá eső szakasz azonnali vizsgálatával megfogható lenne a szennyező. Persze mondhatni ez költséges, de ha napi kb nyolcezerért tartjuk a sok bűnözőt börtönben, akkor jusson pénz erre is. Legfeljebb kevesebbe esznek a fiúk odabent. Vagy a közéleti szektorban általános havi többmilliós fizetéseket kellene egy kicsit lecsökkenteni – a minimálbér négyszeresére – rögtön lenne pénz.

  1. nah ezaz…picsogás…ha valaki kint jár, tapasztal valamit, azonnal szóljon…mert ugye bűnösök között… én a héten lemegyek, végigjárok egy szakaszt, nyilván bot nélkül…ha látok valamit, fényképezek, posztolok, telefonálok…nem érdekelnek a kutyák, a botok…semmi…

 32. Majd ősszel leülünk és összedugjuk a fejünket. Van köztünk jogász, weblapkészítő, horgász, eus pályázat májer, helyi ispán, halőr és természetvédő. Majd kitalálunk valamit, hogy a jövőben ilyen ne forduljon elő.

 33. Tiffán Zsolt sajtóközleménye a Fekete-vízben történt aggasztó méretű halpusztulással kapcsolatban

  “A reggeli órákban értesültem arról, hogy az Ormánság területén átfolyó Fekete-vízben aggasztó méretű halpusztulás történt. Ezért ma reggel, mint az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos haladéktalanul tájékoztatást kértem – a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójától, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójától, valamint a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójától – a kialakult helyzetről, annak okairól és a lehetséges megoldásokról. Az Ormánság fellendítésének munkája forog veszélyben akkor, amikor valaki vagy valakik károkozó tevékenysége veszélyezteti az Ormánság természeti értékeit és élővilágát, ezért a leghatározottabban fellépek ennek védelmében”

  1. szerintem itt önmagában nem a vegyszerezés volt a gond. Az porlasztva nagy területen kerül a földre. A bemosódás lassú, nem tömény…itt valaki beleürített a patakba…szándékosan vagy egyszerű tudatlanságból, tökmindegy…

   1. Ha betakarításnál használt vegyszer okozta a halpusztulást, akkor csakis nagy dózisban kellett belekerülnie a vízbe a vegyszernek. Másként nem lett volna gond, ha bemosódik a talajból a vízbe.

    1. Így van. Miért kell egy vegyszernek egy természetvédelmi területen bárhová belemosódni?? Meg nem természetvédelmi területen is, egyáltalán? Kíváncsi lennék, mit szólna a tisztelt kisgazda, ha a háza udvarára átfolyna a szomszéd csatornájából a trutyi. Átmosódott, vazzeg, ez van… 🙂

   1. Azok makacs dolgok, és utólag kiderül, nem is azok. Előbb meg kell állapodni, mikor, mit nevezeünk tényeknek. 😀
    (Amúgy ha nem felejtem el, ma kivételesen bekapcsolom a készüléket.)

    1. TV2; megölték, leütötték, megkéselték, leesett, szörnyet halt, széttrancsírozták, megerőszakolták, megfojtották, kiherélték, vasra verték, elítélték, elfogták, letartóztatták, elütötte a vonat, belesett a hidraulikus présbe, tolószékbe került, megnyomorodott, kivérzett, fejbe lőtték, seggbe lőtték, belehalt sérüléseibe, sínek közé esett, holttestet találtak, karamboloztak, frontálisan ütköztek, beszorult a roncsokba, kinyomták a szemét, savat ivott, vízbe fulladt…..
     Mi ehhez képest egy kis lájtos halpusztulás??? 🙂 🙂

     1. Tények: a szennyezést tovább nem vizsgálják, mert az levonult már…mivan??? haltetemeket nem vizsgálják? vízmintákat nem vizsgálják??? növényeket nem vizsgálják??? Mi van itt???

      1. Urak!
       A TV2-ben az hangzott el, hogy a Vízügyi Felügyelőség már nem vizsgálja az esetet, mivel levonult a méreg.
       Hiába cunci a világ és ilyenkor bújik ki a szög a zsákból, miszerint a környezetvédelem csakis biznisz. A környezetvédelem egy hamisítatlan cunciság, a modern ember vigasza. Nincsen mögötte semmi, illetve ami van, azt a természetvédelem leple fedi.
       Én pontosan erre számítottam. Teljesen biztos voltam ebben. Soha többet nem fogok vágóhorgot, hálót felszedni és hangosan fogom megtapsolni a rapsicokat, mint napjaink hőseit, hiszen ők önmagukat adják és nem bújnak cunci fogalmak, kifejezések mögé. Éljenek a rabsicok! 🙂 Éljen a Butox B, a Gramoxon, a DDT és a napalm, valamint a TNT fishing!! 🙂

       1. Jövőre nem váltom ki az engedélyeket és megcsináltatom még a héten a BÜSZKE RAPSIC feliratú pólómat!!! Én leszek az Ormánság csapóhorgos réme!!!!! Szabad a gazda! Itt mindent lehet!! 🙂 🙂 🙂 Éljen a Cunci Ősdráva!

          1. “elvileg nem is horgászható”…ez yo! úgy tennék valamit…valami jót…nem dühből, hanem valami jót…megcsináljuk a szemétszedést. A lenti szakaszra. Csendesen, nyugalomban, nem demonstratíve. Csak megcsináljuk. És nem a hétvége miatt, hanem mert mindenképpen megcsináltuk volna.

          2. Uraim! Akkor én most szeretném megkérni a népes Olvasótábort, hogy ne kezdjünk el gyerekeskedni ezzel az urbánus><népi ellentéttel, mert semmi jót nem szül, már csak azért sem, mert Olvasóim között sok a vidéki ember. Mint pl. én is, de akad itt még Kuvik is… És még városiak is vannak, méghozzá szép számmal! 🙂 Ráadásul kinevettetnénk magunkat, ha most az a felvonás következne, hogy ki a legnagyobb mellényes ormánsági legény közöttünk… Már csak abból a köztudomású dologból kiindulva is, hogy én vagyok, hiszen akkora cunci nagy balinokat fogtam idén, hogy minden 4 kiló alatti fenekeszeg ezentúl, már nem balinnak, hanem csak valamiféle barátfaszának fog minősülni. 🙂 🙂 Aki szeretne ezen kényes témában(urbánus, vidéki) jobban elmélyedni annak ajánlom Szabó Dezső kontra Márai Sándor műveit. Jelen bejegyzés a halpusztulást hivatott nyilvánosságra hozni és örömmel jelenthetem, hogy ezen célját messze-messze el is érte, mert alig 3 nap alatt tizennyolcezren olvasták és ezt részben Nektek is köszönhetem. Persze ne feledjétek, hogy ez csak egy szám, hiszen René Guénon óta tudjuk, hogy a mennyiség önmagában véve semmiféle minőségi előjellel nem rendelkezhet, de mégis hadd legyen szabad hozzátennem, hogy szemlátomást ezen blogot a legkevésbé sem a menthetetlen hülyék olvassák és ez igen örvendetes dolog. A naívabb Olvasók valószínűleg abban reménykedtek, hogy a mérgezésért felelős tettest hamar leleplezik a rend éber őrei és statárium keretén belül eltörik kezét, lábát, de sajnos a világ nem így működik. Én egyébként pontosan erre számítottam. Nem szeretném a hivatalos szerveket felmenteni, de azért gondoljatok bele abba, hogy milyen nehéz dolguk lehet, mikor a szennyezés pontos helyét szeretnék meghatározni. Ezerféle variáció lehetséges. Lehet, hogy valahol Pécs kellős közepén egy suttyó valamit beledobott a Pécsi-vízbe, vagy éppen egy nagyobb cég mosott bele valamit, de az is lehet, hogy egy helyi paraszt cseszett el valamit. Valószínűleg ezt már sosem fogjuk megtudni. Már csak azért sem, mert a Fekete-vízzel azért nem csak a Pécsi-víz érintkezik, ráadásul 60-70 kilométeren keresztül kanyargó patakocskákat a JóIsten sem képes feltérképezni. Mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy vegyen egy nagy levegőt, rázza meg meg magát és menjen pecázni. Én is ezt fogom tenni. Gondoljatok arra, hogy semmi sem történik véletlenül és talán valahol, valamikor, valamilyen megfoghatatlan formában ezen bejegyzés is el fogja érni célját, mert minden általunk tett dolog kihat valahol a világunkra.
           Sajnos nincs rá garancia, hogy ez a sajnálatos eset a közeljövőben nem fog megismétlődni és úgy néz ki, hogy ezzel együtt kell élnünk továbbra is, mint ahogy az ormánsági emberek is évtizedeken keresztül elnézték a bőrgyár gyilkos tevékenységét.
           Aki pedig ezzel nem lakna jól, annak bátran és mindenek felett ajánlom a Tradicionalistákat és a Magyar Hüperión legújabb számát. 🙂
           Üdvözlettel;
           A

          3. Sosem gondoltam volna, hogy a legjobb hozzászólás éppen a BAMÁN fog megjelenni.
           Íme;
           “Tisztelt Miss Onedin!
           Szerintem bátran falatozhatna belőle, ugyanis biztosan nincs azoknak semmi bajuk. Immár nem tudom, de legalább 4-5 napja vizsgálják a tetemeket illetve a vizet is. No már most ha lenne benne sok mérges anyag akkor azt gyorsan ki tudták volna mutatni korszerű vizsgáló módszerekkel. DE! Mivel már ennyi nap eltelt és még mindig nincs eredmény ez azt jelentheti, hogy keresik-keresik , de nem találják. MIÉRT? Hát mert nincs is semmi ami a jószág halálát okozhatta!!! Én azt hiszem itt egy csoportos öngyilkosságról van szó lehet nem kértek a halak a PROGRAMBÓL és tiltakozásul megöngyilkolták magukat! Öngyilkos halat pedig nyugodtan tessék fogyasztani. persze csak frissen egye. Lesz még biztos mert most értesültem a halhírekből, hogy híre ment a dolognak és egy suicid hullám söpör végig a Feketén. meg volt már a Kaposon meg a Marcalon meg a Tiszán meg a… MINDIG LESZ FRISS HAL!! MÉRGEZÉSRŐL PEDIG SZÓ SINCS! Én minden jót kívánok Önnek és sok halat tessék enni, azt mondják egészséges a húsa
           Csókolom a kezét!”

          4. “A mai napon a Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, Kémes és Vidéke Horgász Egyesület és a Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége képviselői, valamint a Baranya Megyei Kormányhivatal illetékes hatósági állatorvosa részvételével egy utólagos bejárás történt (a torkolattól a volt gyaloghídig). Így utólag talán nem sok éretelme volt, vagy talán mégis. Ott elhangzott (inkább elejtett) információk szerint, a Szigetvári konzervgyár szeptember 20-án, saját bevallása szerint (?) kb. 60 m3 tisztítalan szennyvizet engedett az Almás-patakba, ami a Fekete-vízbe folyik tovább. Ezt a Felügyelőség vizsgálta, bejelentés alapján mentek ki, mondván “valami bűzös dolog folyik a konzervgyárból”. A vizsgálatok alapján magas KOI és BOI értékek adódtak (kémiai és biológiai oxigén igény), tehát a vízben az oldott oxigén erősen a nullához közelíthetett. Az Almás-patak pedig tovább szállította ezt a szennyezést a Fekete-vízbe, és innen mindenki számára talán összeáll a kép. A Felügyelőség már határozott a bírságról a konzervgyár felé, ez azonban még nem jogerős, de a szennyezés tényét nem lehet vitatni. Felvetődik a gondolat, mennyire őszinte a konzervgyár, amikor azt állítja “csak” 60m3 szennyvizet engedtek az Almás-patakba? Vajon mennyi ideig folyt a tisztítatlan szennyvíz? A Fekete-vizet egészen Okorgágig végigjárva, még mindig lehetett látni -igaz már kisebb mennyiségben- elpusztult halakat. Az alsó szakaszon Cún térségében, vízmintát vettek újra a Felügyelőség emberei, ez már valószínűleg majd a labor megállapítása szerint “rendben lesz”. De egy valami nincs rendben, és ezt a laborban vizsgálni nem lehet, az pedig az Fekete-víz élővilága…”

           Forrás;
           http://hebmesz.hu/?a=2&full=on&tid=250

           Ezt még senki ne vegye készpénznek!!!!

          5. 60 m3 ekkora vízterületre az édes kevés. Ilyen pusztítás nem okozott volna.
           Ma írtam él-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek egy emailt, és tájékoztatást kértem az ügyről. Ha kapok választ megosztom Veletek! 😉

          6. tele lehet velünk a tökük…én három emberről tudok, aki hivatalosan is keresi őket ez ügyben…és ezek nem közületek, újságírók, hanem magánszemélyek…de ez kell…ez kell, hogy ne laposodjon el az ügy…

          7. találgatás…célbalövés háttal a célnak…kommenthuszárkodás… TÉNYEK nélkül…gyakorlatilag szinte blog-formátumban…vajon az előfizetők is ezt kapják naponta a pénzükért?

          8. Nagyon felpezsdült itt az élet. Következő bejegyzést esetleg Evolától? Utána nagyobb a csend s ma már a csend is nagy ajándék. 🙂
           S mi az hogy vidéken, tanyán, naná! Itt többszáz méter van a szomszédok közt (nekem ez is sok). S csak egy tv-készülékünk van, elég keveset megy, főleg a kölköknek a gyerekműsor. Nincs okostelefonom se, utálom a tapizós képernyőt (Asszonynak van, ajándék, többnyire telefonálásra használja). Igaz, ámítógép van olykor 3 is a házban, kettő céges, mert sokat dolgozunk itthon (cunci világ ez), meg a saját notebook. Nem cserélem évente, 3 éves, részletre vettem. Autóm sincs! Csak a céges. Elég korlátozott km felhasználással. 😦
           Én alig látok különbséget a modern vidéki és a modern városi ember közt. A generációk közt inkább, de semmi különös. Úgy tűnik ez sem új találmány. Egen, a városi ember a városban lakik, a falusi meg falun. Sok természetkedvelő, szerető emberrel találkozom, ezek túlnyomó többségben városiak. A falusiak (tisztelet a kivételnek) általában leszarják a természetet, de pont ezért, kevésbé is bántják. A Pista gyerek má’ nemigen mossa bele a csatornába a permetező tartályt, mert ő is odajár rabsickodni. Jani bá szarik a pacsirtára, nem érdekli, de a földjén sok van, mert se kiírtani, se védeni nem akarja. Ellenpontozás.
           S aszem egyetértek Atyafival a Fekete-vízes esettel kapcsolatban. Mondjuk a tradicionalizmus és a M. Hüpi nem érdekel, mert cuncizmus van s ennyi izmus közt a szarból a mézet nehéz kiválogatni. És néha keserű a méz, de állom a szarat. 😀
           Ma Tiszaparton voltam végre. De peca helyett jegyzőkönyveztem. A cunci életbe!

       2. Dehogynem! Nagyon sok vágóhorgot, nagyon sok hálót fogsz még felszedni!

      2. Talán csak azért nem vizsgálják már tovább, mert már elkészültek az eddigi minták vizsgálataival. Az eredmények megszülettek. Várjunk türelemmel míg tudomásunkra hozzák. Vagy nem hozzák? Vagy egész más eredményeket hoznak? Vagy mi van itt???

 34. Nincs erre szo… 😦

  Viszonylag sokat jarok Bekesbe, ott az egyik kedvenc vizemet nyomtak tele higtragyaval a tel vegen- kapaszkodjatok!!!- a helyi BIO gaz uzemben mar kicsit sok lett a disznotragya, gondoltak beleeresztik a holtagba. Na a halor levideozta, tett feljelentest, szerintetek tortent vmi? Pont ez lesz itt is!

  http://m.agrarszektor.hu/agrargazdasag/egyeb/tomeges_halpusztulas_az_ormansagban.3238.html

  Jon a valasztas, ilyenkor mindenki kicsit zold lesz…

 35. Tömeges halpusztulás az Ormánságban
  (agrarszektor.hu) 2013. szeptember 30., hétfő 12:26

  Az elhullás betehet az Ős-Dráva Programnak is.

  Haladéktalan tájékoztatást kért az Ormánság területén átfolyó Fekete-víz Drávához közeli szakaszán történt aggasztó méretű halpusztulás miatt Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő.

  Több pécsi hírportál adta hírül hétfőn reggel, hogy tömeges halpusztulásra figyeltek fel a Fekete-víz Drávához közeli szakaszán Baranyában. Az értesülések szerint egy horgász néhány száz méter megtétele alatt két tucat élettelen csukát emelt ki a vízből és további nagyon sok haltetemet, illetve láthatóan az életéért küzdő, pipáló süllőt, harcsát, sügért látott. A pusztulás a múlt héten kedden kezdődött. Szürkés, zöldes, habos volt a víz és a halak megfulladtak, nem jutottak elegendő oxigénhez – jelentették a hírportálok.

  Tiffán Zsolt közleménye szerint a politikus tájékoztatást kért a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójától, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójától, valamint a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójától a kialakult helyzetről, annak okairól és a lehetséges megoldásokról.

  Úgy fogalmazott: “az Ormánság fellendítésének munkája forog veszélyben akkor, amikor valaki vagy valakik károkozó tevékenysége veszélyezteti az Ormánság természeti értékeit és élővilágát, ezért a leghatározottabban fellépek ennek védelmében”. Az MTI az ügyben kereste a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget; a szervezet későbbre ígért tájékoztatást.

  1. “Az elhullás betehet az Ős-Dráva Programnak is.” – ennek a dumának azért elég szenzációhajhász szaga van. De nem baj, amíg az illetékesek úgy érzik, hogy baj lehet, talán alakul valami.

  2. “a leghatarozottabban fellepek ennek erdekeben!”

   Hogyan? Kiad egy kozlemenyt? 😀

 36. SAJNOS NEM ELŐSZÖR TÖRTÉNIK ILYEN ÉS A FELELŐSÖK (MÁR HA MEG IS VAN) NEM KAPNAK MEGFELELŐ BÜNTETÉST, FELELŐSSÉGRE VONÁST! ÖRÜLÖK, HOGY VANNAK EMBEREK AKIK HARCOLNAK A TERMÉSZETES VIZEKÉRT ÉS HA BÁRMIBEN SEGÍTENI TUDNÉK (SZAVAZAT, ALÁÍRÁS, FELVONULÁS, STB.) SZÍVESEN TESZEM. GRATULÁLOK A CIKKHEZ NAGYON JÓ DE SAJNOS SZÍVFACSARGATÓ VOLT OLVASNI ÉS LÁTNI AZ ELPUSZTULT EGYEDEKET. 😦

 37. Azt hiszem tények.
  De szerintem semmi értelme ilyeneket nézni. Haszontalan dolog. Inkább olvassatok Magyar Hüperiónt. 🙂

  1. Én még várok 2-3 napot, aztán kérek egy tájékoztatást és részemről lezárva. Nem fogok többet azért halat védeni, hogy az általam megkímélt egyedeket tömegesen mérgezzék halálra. “Fogd meg és vidd haza, mert megmérgezik!!”
   “Catch it and bring it home” That’s it, folks…

   1. Nem vagyok ennek a híve, de mostanság nálam a konyhában nagyobb megbecsülésben van a kifogott hal, mint az éltető elemében a vízben!

  2. Sehogy. Game over. Ha tudnánk, ki volt a ludas, más lenne a helyzet. Így hová mész, kihez mennénk?
   Én is úgy vagyok vele, hogy nagyon tenni kéne valamit…de mit? Ha van ötlet, benne vagyok.
   Lehet, hogy naív vagyok, de egy dolog még maradt: LEHET, hogy Tiffán Zsolt komolyan gondolta a “végsőkig” szót, LEHET, hogy böki a csőrét az egész, mégiscsak ő a felelős a körzetért, LEHET, hogy tényleg a végére jár. Álom?

   1. Értékelem ezt a fiatalos lendületet, de ne várjatok csodákat. Ha idős embereket utcára lehet tenni rendőri segédlettel, akkor gondoljátok, hogy érdekel valakit “pár darab” csuka? Sokat gondolkodtam valamiféle egyesület létrehozásában, de az élet túl rövid ahhoz, hogy az ember ilyen szélmalomharcokat vívjon. Én még szépen komótosan megvárom, hogy mi lesz a fejlesztésekből, vagyis végignézem, hogyan aszfaltozzák le a Duna-Dráva Nemzeti Park területét, aztán felmászok egy nádszálra és szárnyakat bontok, mert 3000 méter magasba nincs ember, aki beleköpjön a levesembe.
    Üdv

    1. nem gondolom, hogy egyesületet kell csinálni.inkább egyenként kell megnyernünk a jó ügynek az embereket. Polgármestereket, kormánybiztosokat, egyesületi elnököket, mezőgazdasági termelőket, vadászt, rabsicot, mindenkit.

   2. Én nagyon várom, hogy Tiffán Zsolt lépjen az ügyben. Őszintén, és feltétel nélkül állnék ki mellette minden lehetséges fórumon. Ez olyan megkérdőjelezhetetlen “jó ügy”, aminek felül kell írnia foglalkoztatást, rezsicsökkentést, töltésmegerősítést, mindent!!!

 38. most eszembe jutott az április 30-ai kajakozásom a vízen…nagy víznél kiért a padkára a víz…feljöttek a nagypontyok a gazba ívni. Nem pacnipontyok voltak, csak olyan 13-16 kilósok voltak maximum…életerős…tömény nyurgák a nagy folyóból…le se mertem akkor írni, nehogy levillanyozzák őket…pedig aztán élmény volt bőven, mikor majd kiborítottak a kajakból ezek a gyönyörű állatok…két hete meg disznónyi domikat láttam benne, egyet még majdnem meg is csíptem wobblerrel.
  Ipolyról hoztam le horgászt a nyáron, aki csak ámult bámult ezen a kis ékszerdobozon. Egyszerűen felfoghatatlan volt számomra ennek a pataknak szépsége.
  És persze mindig is bennem volt, hogy ez valami akkora csoda itt a kietlen Baranyában, szinte nem is érdemeljük meg. Kristálytiszta, több méteres átlátszóságú víz tele élettel. Néha több volt benne a hal, mint a víz. És ez nem túlzás. Olyan biomassza volt itt, ami korábban számomra értelmezhetetlen volt. Itt értettem meg, mit is jelent az a szó, hogy halbőség.

  és most tessék…kutya le sem sajnálja.

 39. Sebaj; a macskajaj is csak addig gond, amíg tart; mihelyst regenerálódik a máj, lehet újra próbálkozni! Emlékezzetek a cianista Tiszára: az oláhok posztmodern módon támadtak. Volt büntetőjogi következménye?

 40. Rövid hír volt, de biztató, hogy a kormánybiztos ígéretet tett.
  Szeretnék már egyszer nem csalódni az elhintett ígéretben… 😦
  Atya, köszönet missziós munkádért!

 41. A hiradóban 30 másodpercet kapott, a vidámpark bezárása meg 2 percet… Azt a kutya mindenségit ennek a kifordult vikágnak! A minimum egy oknyomozó riport lenne, lehetséges ipari szennyezőkkel, hely kiskirályokkal, műtrágyabiznisszel, az okot keresve…..

 42. Úgy látom nagy a visszhangja nálatok ennek a dolognak. Mélységesen fel vagytok háborodva mert elrontották a játékszereteket. Kicsit fura olvasni ezt a felsőbbrendű diskurzust, annak tudatában, hogy kellő távolságban próbáljátok magatokat tartani ettől a vidéktől. Hangzatos eszmékkel és gondolatokkal alázzátok meg az itt élőket . Városi értelmiség (vagytok a lófaszt).. Úgy tesztek, mintha a tiétek lenne a Fekete-víz, a Ormánság, pedig csak vendégek vagytok itt. A rövid egy napos kiruccanásotok után porozva rohantok vissza városi menedéketekbe és kapcsoljátok be a légkondicionálótokat, a számítógépeteket a mikrosütőtöket és ivóvízzel mosatjátok le székleteteket. Autó nélkül halottak vagytok, a lakásotokban nem is elég egy tv készülék. Laptop , notbook, okos telefon- évente lecserélve. Lehet, hogy a ti szennylevetek, az autóitok, laptopjaitok, kajakjaitok melléktermékét öntözték bele a szeretett vizetekbe (vizeitekbe). Leszóljátok a tudatlan Ormánságit (falún nőtt fel és nem fejlődött ki a az agya). Kerékpárral jár, autót akkor lát, ha elhúztok mellette (mint a felsőbbrendű városi) port verve a pofájába a töltés tetején. Energia zabáló légkondi? Talán már halott róla. Mobil telefon? Térerő sincs azon a vidéken. Ő ott otthon van, ti nem. Ti csak távolról nézitek és tanulmányozzátok az ormánságit, mint a gazellát a rezervátumban. Az a víz biztos egyet jelent nekik, mint nekünk? Nekünk játék és kikapcsolódás, nekik szúnyog nevelő, amitől egész éjjel üvölt a gyereke, mert elevenen eszi meg a szúnyog? Vizes élőhely és Natura 2000 .. Ott ugyan azt jelenti , mint a fővárosban? Pálcát törtök a tudatlan bennszülöttek fölött, mert megmérgezik a vizeiteket, tudatlanságukból adódóan? Mert ők mérgezték meg. Ti nem. Ha ti nem lennétek az a víz már halott lenne, mert ti óvjátok, vigyázzátok, művelitek. De ők.. gyalázat mit tesznek vele.. Öljük meg az ormánságiakat, le az Ormánosokkal!! Hitler Lengyelországból egy hatalmas vadasparkot akart csinálni, hogy a felsőbbrendű német fajnak legyen hol vadásznia, kikapcsolódni. Ti is szeretnétek egy vadasparkot, emberek nélkül? Csak internálni kell őket, bagatell… Mennyivel van kevesebb joguk mérgezni, mint nektek szórakozni, evezgetni? Makulátlan városi..A város lakók szennye, mérge folyt bele, nem az övék. A ti vegyszereitek ölték meg azokat a halakat, nem az övék. Ti termeltétek meg és nektek termelték azt a vegyszert. Értetek lett előállítva, kikísérletezve, kiszórva, kipermetezve. Szálljatok le a magas lóról és alázkodjatok meg végre, ti urbánus gondolkodók. Próbáljátok megérteni, hogy amíg ivóvízzel csapatjátok le a szarotokat a toalettbe, addig ne keressetek felelőst. Ti vagytok azok…

   1. Én egyáltalán nem értek egyet és még a hitleri példával sem, de ez már nem ide tartozik. 🙂 Vigyázzatok, mert a cuncin írott történelem és a túl sok giccses hálivúdi film elrontja a gyomrotokat! Én most jelképesen a kardomba dőlök (sírva) a kollektivizmus és az egalitarizmus égisze alatt. 🙂
    Üdv Skacok!

    1. “Én egyáltalán nem értek egyet még a hitleri példával sem”
     Ez helyes. Halottakról jót vagy semmit. 🙂

  1. Ribizli; Ezt már Latinovits elmondta a bejegyzés végén. Igaz, ekkora túlzásokkal nem élt.

  2. Először is: senki sem mondta, hogy az ormánsági emberek mérgeztek. Nekem például eszembe sem jutott. Ha szavaznom kéne, egyértelműen a városra gondolnék. Hogy melyikre, nem lényeg. A városra.
   Másodszor: egy pillanatra nem jutott eszembe, hogy az ormánsági (vidéki) ember kevesebb lenne. Sőt! Bármelyik embert többre tartom ott, mint akármelyik szomszédom, vagy ismerősöm. Igen, szórakozni, de inkább pihenni járok oda, és nem csak a halak miatt. A hely miatt, az emberek miatt. Kipihenni a várost. Ha megtehetném, vennék egy házat Kémesen, Szaporcán, mindegy, hogy hol, és többet a város közelébe sem mennék. De nem tehetem meg, sajnos ide születtem és a nagy magyar valóság nem teszi lehetővé, hogy változtassak.

   Nagyrészt egyet értek veled, én is undorodok az elkényelmesedett, Mónika són felnőtt, maga körül minden élőt kiirtó városi patkányoktól, de egy dologban nincs igazad: aki itt “pálcát tört” a kommentekben, nem azért tette, mert felsőbbrendű arroganciával a falusi Embert akarta leugatni, hanem mert tényleg szereti azt a vidéket. Nemcsak a halakat, magát az Ormánságot, az ott élőket, a vizet.
   Néhány nappal a pusztulás után már én is azt mondom, hogy leszarom, ki volt a tettes. A dolgokon már nem segít. Az zavar csak, hogy emiatt újra megtörténhet, márpedig az sem nektek, sem nekünk nem lesz jó, mint ahogy – gondolom – most sem ujjonganak a környéken az örömtől.

   1. Nem vagyok baranyai. Nógrádi PALÓC gyerek vagyok, és mégis szívemen viselem ennek a gyöngyszemnek a sorsát (és minden értékes természeti kincsünknek). 10 éve kerültem Baranya megyébe, de nem az a lényeg hogy hol laksz, honnan jössz, hanem hogy mennyire vigyázol arra ahol laksz, és ahol élsz. Lehet itt mutogatni a városiakra, meg a falusiakra. Nincs értelme. Ennyiből különböznek az állatok tőlünk, hogy nem “szarnak” oda, ahol laknak….

    1. Pécsi városi suttyó vagyok…palóc, ormánsági, sváb és zalai nagyszülőkkel…kocsival járok, laptopot és okostelefont verek…kocsival járok pecázni is. Karbonszálas botjaim vannak, nejlon zsinórral, kinai kütyükkel a dobozaimban…még a kajakom is újraolvasztott ásványvizes palackból van, amit úgy hajóztak be ezer kilóméterekről…igen, van CO2 lábnyomom…

     …viszont szelektíven gyűjtöm a szemetet mindenhol, nem égetem a kert végében el, víztakarékos igyekszek lenni, és igen visszaengedem a halat, és igen, vendégségbe járok az Ormánságba…és igen…szerintem jó vendég vagyok, és az Ormánság is jó vendéglátó…

     arról meg senki nem tehet, ha a szomszéd átszarik a vendéglátóm kerítésén és után cinikusan átröhög, majd annyit tesz hozzá, hogy “vót beszóni?!”

  3. Általában pont azok ragasztják a mifélénkre a megmondóember titulust,
   akik valójában semmi mások, csak megmondóemberek, a szó legbagatelebb értelmében…:-(

  4. Nekem csak egy kérdésem lenne Ribizli:

   -Te gyűjtött esővízzel csapatod le a szarod, vagy egyszerűen tábori buditok van a kertben? Csak kíváncsiságképp…

 43. “Akkor a cégre 13,5 millió forint bírságot szabtak ki, amely összeg nem a környezet helyreállítására fordítódott…”
  “Több is veszett Mohácsnál.”

 44. Dunai horgászként megdöbbenve néztem a képeket,borsókázott a bőr a hátamon amikor olvastam a tudósítást.Úgy tűnik nem egyedi esetekkel állunk szembe.Gondoljunk csak bele épp most a Kapos folyón történő melasz szennyezésre,vagy akár a mohácsi katasztrófára az árvíz alatt.Ott még a mai napig sem tudták teljesen a csatornahálózatot rendbe rakni,és a szennyvíz ömlik a Dunába.
  Mindenesetre bízom a DDNP embereiben,ha a bátai halásztól elvették az engedélyt mert méreten aluli halakat tartott meg,akkor szerintem ebben az esetben is szigorúan eljárnak.

 45. Egy kis filozofikus gondolatokat beleszőve a számomra tragédiaként megélt eseménykehez. Bertold Brecht mondta, hogy csak az optimista, aki még nem hallotta a rossz hírt. A pozitív gondolkodás letagadja a valóságot, de semmit nem változtat a dolgokon. Inkább nézzünk szembe a negatív dolgokkal, ezt mondja Brené Brown is. Az igazi pozitív gondolkodás nem az, hogy nincsen fájdalom, hanem, hogy van, de el tudom fogadni.
  Sajnos az ilyen fajta fájdalmat nehezen tűröm, és nehezen viselem azt, hogy tehetetlen vagyok. De bízom még az emberekben.

 46. Még a végén kiderül, hogy Szalacsi bácsi vonta ki nálatok a vízbűl a zokszigént!

 47. Horgászvidék; Ebben teljesen igazad van. Nem szarunk oda ahol lakunk. Hála istennek a fejlett infrastruktúránk kiviszi alólunk (városiak előnybe) de sajnos máshol teszi azt le. Amúgy nem lepődtem meg, hogy-e blog szerzője nem ért velem egyet (én sem vele-szinte semmiben). Ki szereti, félti jobban az Ormánságot, a Drávát?? Szerintetek Ti. Szerintem NEM.

  1. Ribizli! Ez nem valami licitverseny, hogy ki félti jobban az Ormánságot! vállald valamilyen szinten a személyedet, és utána ugass olyanoknak, akik nyíltan vállalják a véleményüket a nyilvánosság előtt. Ha meg annyira lesajnálsz minket, akkor mutasd meg, hogy Te mit is kit féltesz jobban másnál…az inkognitódon kívül. Üdv.: Németh Norbert (PÉCS, Város)

  2. Azt, hogy ki félt illetve szeret valamit, nem te fogod eldönteni. Mivel ezt nem eldönteni, hanem érezni kell.
   Egyébként Norbinak igaza van: ez tényleg nem verseny. Viszont komoly szegénységi bizonyítvány, hogy egy ilyen eset kapcsán az lesz a fasz, aki tenni vagy lépni próbál valamit (amin egyébként ebben az elcseszett országban meg sem lepődök).

 48. nagyon sajnálatos és bicskanyitogató esemény. agyon kéne baszni mindenkit! 😦

 49. Egy fontos kérdés: azt tudjuk, körülbelül hol van az a szint, ahonnan érintett volt a víz?
  Sajnos teljesen igaznak gondolom azt, hogy nem nagyon érdeke a vízügyi igazgatóságnak vagy felügyelőségnek vizsgálni a dolgot, ráadásul lássuk be, hogy ugye ez nem is könnyű, ha már elment a mérgező anyag.
  De egy biztató jellege azért van a Fekete víznek: igen közel vannak hozzá olyan “halforrások”, ahonnan visszatelepülhet. Már eleve a jobb időszakokban is folyamatos vonulás volt mindig látható a Dráva felől…

  1. találkozunk. Részemről le is zárom a kommenthuszárkodást. Dolgozok inkább ezen a dolgon…ezen a szemétszedésen, vagy mi…

 50. “Csonki István elmondta: a Szekszárd mellett a Sióban kifeszített merülőfalnál kiemelt halak 90 százaléka bódult állapotban van, így minimális az elpusztult halak mennyisége.”

  Új linmonológiai kifejezés: “a halak bevinaszoztak”

  http://www.origo.hu/idojaras/20131001-a-sion-a-halak-tobbsege-csak-elbodult-a-vinasszennyezestol.html?sec-5

  és álljon itt a cukorgyár hivatalos sajtóanyaga az ügyről, utolsó két bekezdés a legjobb:

  A Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában bekövetkezett vinasz-ömlésről.
  Kaposvár, 2013. szeptember 30.
  A vinasz a cukorgyártási folyamat során keletkező melasz cukortalanítása után visszamaradó, toxikus anyagokat nem tartalmazó melléktermék. Organikus trágyaként talajjavításra, szarvasmarha takarmányként vagy biogázüzem alapanyagként használják. Emberre nézve nem veszélyes anyag.
  Szeptember 24-én délelőtt 8:45-kor a kaposvári cukorgyár egyik 5.000 m3-es vinasz tároló tartálya egy korábbi hegesztés mentén kirepedt. A tartályban 4.455 tonna vinasz volt, ami teljes egészében kifolyt a tartályból. Időben sikerült földsánccal körülvenni a kiömlő vinasz nagyobbik része, 2.940 tonna már vissza is lett szívatva egy másik tartályba. E mellett mintegy 150 tonna van még a kármentőben, melyet majd vizes mosással távolítanak el és használnak fel a biogáz üzemben. 450 tonna földdel szennyezett vinaszt a hét során a biogáz üzemben már felhasználtunk.
  Miután védekezésképpen a gyáron átfolyó patakot 11:00 és 12:00 óra között lezártuk, az ebben felgyülemlett kb. 30 tonna vinaszt szintén a biogázüzembe szivattyúztuk. Ide a csapadékvíz csatornákon keresztül jutott vinasz. Jelentős mennyiségű vinasz a gyártelepen szivárgott el, ennek a mennyiségnek a megmentése érdekében, több gyűjtőgödör került kiásásra, ahonnan az összegyűlt szennyezett vizes vinaszt naponta felszívják és a biogázüzembe viszik.
  A lezárásig kb. 15 tonna vinasz jutott a Kapos folyóba. A Magyar Cukor Zrt. a hatóságokat (Katasztrófavédelem, Környezetvédelmi Hivatal, Tűzoltóság, Vízügyi Szakaszmérnökség) azonnal értesítette és azok rögtön meg is jelentek az esemény színhelyén
  .
  A Kapos folyót folyamatosan monitorozzák mind a cukorgyár, mind a vízügyi hatóságok. A víz tisztaságának jelentős romlását vagy halpusztulást a Somogy megyei szakaszon egyik fél sem tapasztalt. Ebben közrejátszott, hogy a vízügyi hatóság a gyár segítségére volt és 2 nagy tározótóból jelentős mennyiségű vizet engedett a folyóba.
  A hétvégén a cukorgyár a médiából értesült a Tolna menyei halpusztulásról, amivel kapcsolatban a hatóságok a Magyar Cukor Zrt-t nem keresték. A Magyar Cukor Zrt. számításai szerin ez a szennyezés már nem a cukorgyárból származhat, hiszen a Kapos folyó folyási sebességét figyelembe véve, a szennyezésnek el kellett hagynia a Kapos folyót.
  A Magyar Cukor Zrt. sajnálatosnak tartja a bekövetkezett vinasz-ömlést és elnézést kér mindazoktól, akiknek az esemény kellemetlenséget vagy kárt okozott. Nem utolsósorban a környezetvédelmi és vízügyi hatóságok segítő beavatkozásával szerencsére sikerült a baleset következményeit minimalizálni. A vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat a vállalat természetesen kész megtéríteni.
  A Magyar Cukor Zrt. Igazgatósága

 51. Kaptam egy “sajtóközleményt” a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől.

  “A Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez (a továbbiakban: Felügyelőség) szeptember 27-én érkezett bejelentés arról, hogy halpusztulást észleltek a Fekete-víz Drávához közel eső szakaszán. A zöldhatóságot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamit helyi civilek értesítették. Egyes bejelentések szerint a víz zöldes-barnás színű, zavaros volt.

  A helyszínre kivonult a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint a Felügyelőség munkatársai is. A katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laboratóriuma a helyszínen a vízből, az állategészségügyi hatóság pedig az elhullott haltetemekből mintát vett. Ezek kiértékelése jelenleg is folyamatban van.

  Szeptember 29-én a Felügyelőség területén újabb halpusztulás nem volt tapasztalható. A Felügyelőség tovább vizsgálja az eset összes körülményét, és a szükséges eljárásokat lefolytatja, intézkedéseket megteszi.”

 52. Szekszárdnál a Sió, barnás színű, és bűzlik a víz. A szennyezés már folyik be a Dunába. (Egy ismerősöm írta). Komolyan ami itt most folyik (szó szerint) 😦

 53. Azon gondolkodtam, hogy “nyugati” sajtónak, elküldeni a történteket. Megírni, hogy pár hét alatt 3 folyót tettek tönkre gyakorlatilag…
  Talán nagyobb vízhangja lenne az ügynek!

  1. mindenképpen jó ötlet. főleg a sógoroknak kellene elküldeni, hogy az Agrana örüljön.
   Meg mondjuk a horvátoknak…ők most partnerek lennének :S
   Csak tud valaki annyira osztrákul, hogy legyen ebből cikk?

  2. Dehogy, dehogy! Nem tartozik ez másra és nem járunk külföldre árulkodni, mint az emeszpé. 🙂 Majd télen kitalálunk valamit, de előbb szavazunk arról, hogy melyikünk a legormányosabb ormánsági legény. Nekem elég nagy az orrom, úgyhogy én leszek az elnök. 🙂 🙂

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s