Ottó bá ezüstjei, az UL Peca mibenléte és Hamvas Béla

“Ottó bá ezüstjei, az UL Peca mibenléte és Hamvas Béla” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia Atya!

  Elsőként sok sikert és jó egészséget kívánok a pálcához, remélem legalább annyira be fog válni, mint a kis abu orsó… 😉

  A cikk tartalmával kapcsolatosan, bennem is az utóbbi időben hasonló dolgok fogalmazódtak meg.

  1. A különböző pecamódszerek létjogosultságai hazai vizeken, hazai halfajokra, és mennyire szükséges ezeket a módszereket túlbonyolítani, vagy csak a divat miatt űzik ezeket a módszereket… pl. ul pergetés, multizás, legyezés, c&r …

  2. Új törvénymódosítás, halászat korlátozása-tiltása, drasztikus méretkorlátozás…

  Az eddig megfogalmazódott válaszaim pedig a következőek:

  1. Minden pecamódszernek van létjogosultsága, csak annak nincs, amibe belekap az ember…, vagy “profin”(de nem túlbonyolítva) kifejleszti az adott, általa meghorgászni kívánt vízre és halfajra, vagy el kell felejteni.
  Persze sok módszert, sajnos egyre többen, csak divatból vagy majmolásból űznek…, na annak végképp nincs semmi értelme.
  Az ul pergetésnél is, ha nagy esélye van annak, hogy bejönnek nagyobb halak, akkor olyan cájgot kell összerakni, amivel biztonságban kilehet szedni, persze lehet kevesebb élményben lesz része a pecásnak, mert nem fog annyi kisebb halat, de valamit-valamiért…
  Vagy azon a helyen nagyobb értelme van a keményebb módszernek…
  Szóval megeheted kávéskanállal is a levest és tovább tart az íze, de evőkanállal egyszerűbb…, és ebben van a titok nyitja, az egyszerűségben.
  Fogd meg az általad megcélzott halfajt, a számodra lehető legegyszerűbb és leghatékonyabb módszerrel….., hogy melyik módszert választod és hogyan állítod össze a szerkót rajtad múlik.

  Szerintem a c&r pecások között is, sokan nincsenek tisztában a módszer lényegével és beleszarnak saját tányérjukba, de mellkasát döngetve hirdeti, hogy ő c&r pecás.
  Van egy barátom aki szeret pecázni, de nem szereti a halat és peca végeztével visszaengedi a halakat és ezért mindent megtesz, hogy nagyobb túlélési esélye legyen a halnak, de eddig egyszer nem hallottam tőle, hogy én c&r pecás vagyok, pedig 1ágú horoggal pecázik…, de a bojlisok is matracon simogatják, csókolgatják a halakat, seb fertőtlenítőt használnak, de ők is elintézik annyival, hogy visszaengedik…., viszont egyre több pergető pecástól hallani, hogy ő c&r pecás, de szakállal rendelkező, rozsdás, 3-as horoggal üti a halakat, balfaszsága miatt a fogott halat panírozza a porban félóráig, mert nem tudja megfogni vagy fél a horogtól, de szákot vagy kiemelőt nem használ, pedig még azzal is kíméletesebb lenne…

  Tudni kellene mérlegelni az embereknek, és saját döntést hozni, nem pedig mások véleménye és majmolása alapján élni az életüket…

  2. Sajnos törvénymódosításnál szintén ez a helyzet. Nem mérlegelnek, csak belekapnak mindenbe…, bár a Józsi bácsi kimögy halászni, hogy megfogja az aznapi betevőre valót, már a múlté. Már Józsi bácsi nem létezik, csak a fia és a korrupt társai akik vérszemet kapva, azért halásznak, hogy minél több pénzt kitermeljenek, hogy fenn tudja tartani a nagy lábon élő családját és természetesen ezért képes mindent módszert bevetni és semmi se szent…
  Az etikát a tiszteletet és a jó modort, rohamosan visszafele fejlődő társadalmunk rendesen kinevelte a médiákon keresztül az emberekből.
  Ezért drasztikus változásokra lenne szükség, de azért némi ésszerűséget nem ártana belevinni…

  Szóval röviden tömören, mindennek megvan a ok-okozati összefüggése, kérdés áttudja-e látni az ember. Véleményem szerint, akkor lehet ésszerű döntéseket hozni, ha az ember több szemszögből is megnézi ugyanazon dolgot és utána mérlegel vagy dönt az aranyközépút elérése érdekében.

 2. Nem egyszerű kérdések ezek, amikről itt szó van kérem szépen!

  C&R vs mindentahűtőbemindentamacskának?!

  Tán a középút a noooooormális, én elég régóta ennek a híve vagyok! Ehhez nem kell sem C&R sapkában pózolni, sem véresbelesképeket mutogatni szerintem. Ha van olyan, amelyik annyira sérül, azt elviszem, megeszem, és ha van olyanom, hogy halat ennék, akkor azt is elviszem. Az más kérdés, hogy nálam ez az arány a C@R irányba mozdult egyre inkább. Ez nem azért van így, mert utálom a halat, hanem azért, mert így látom jónak.

  UL- nem UL?!

  Szerintem tök egyértelmű, hogy nem fogok a 10-45 gramm dobósúlyú botommal célzottan sügérezni, ahogy a 0 – 3 grammossal sem fogok célzottan csukázni. Ettől függetlenül bármelyik cuccra jöhet bármelyik hal. A 10-45ösre nehezebben ragad rá a sügér a nagyobb csali miatt, de ha ráragadt, akkor már nem ellenfél. A 0-3-assal komolyabb csukára nem sok esély van, főleg, ha mélyre nyeli, ez benne van a pakliban. A microjig+kicsi gumi nem hinném, hogy sokat ártana neki.

  Szóval az a lényeg szerintem, hogy adott halhoz, és helyzethez válasszuk a hozzá leginkább illő felszerelést, ha meg beesik más, hát az benne van a pakliban! Snecizni sem sárgavégüvel megyek ki, mert az egy szem csontira elvileg ráronthat egy 30 kilós nyurgaponty! 😛 Ilyenből nincs értelme a picker, match, spicc, rakós cuccoknak, mert bármikor beeshet a bigbálna is! 😀

  Domolykókérdéstől elhatárolódom, mert ahhoz még kurva keveset fogtam! De az tuti, hogy nem dióverővel fogok rájuk pecázni! 😀

  1. “Domolykó kérdéstől elhatárolódom, mert ahhoz még kurva keveset fogtam! De az tuti, hogy nem dióverővel fogok rájuk pecázni! :D”
   Pedig élőn a másfél, két kiló felettiekre érdemesebb lenne, főleg, ha bokor is akad a környéken. 🙂
   Ha nem is dióverővel, de egy combosabb bottal mindenképpen.

 3. A halaknak a keskeny damil fényében történő esélyadásról nekem is ua. a véleményem. A halászokról amikor írtál szinte felrémlett bennem a fekete-fehér fényképeken vagy karcokon, metszeteken régies ruhákban halászó, hálóikat csomózgató halászok látványa és olyan érzésem támadt, hogy azokat hasonlítottad össze a mai horgászokkal. Bár ezt feloldotta bennem Ádám hozzászólása, mellyel még jobban egyetértek mint iménti cikkeddel. Nekem, mivel a Dunán sajnos több okból is de csak ritkán sikerült halat fognom (egyik ok, hogy nem a Dráván horgászom, ahol hemzsegnek a halak 🙂 ), jelentős javulást eredményezett mikor kis csalikra váltottam, lényegesen több, bár kisebb halat sikerült fognom. A távolra dobás nehézségén a finom pálca könnyített, vékony damil pedig nem a halaknak, hanem a műhalaknak adott esélyt, hogy messze repüljenek. Nyilván ha azért kötnék vékony damilt a pergetéshez, mert a fising&szmájling magazinban épp ezt írták az gáz, de azért talán nem sok ilyen van.
  Egyébként ha jól tudom, te nem megélhetési vagy, te is csak szórakozásból jársz ki ezért lapátolod a vizet ezért dobálod a műcsalikat, vagy nem? A természet, a körülöttünk, a bennünk lévő világ megismerése, szemlélése akár a szabad akár a nem szabad időnkben de jó dolog. Az évek múlásával lassan több az eszkimó mint a fóka, a technika fejlődésével pedig drasztikusabbak a visszaélések lehetőségei. Szerintem mindegy, hogy halász, vagy horgász vagy, hogy daraszobrász, legyező, bojlis, pergető, kajakos vagy kerékpáros, a c&r feliratot a pólódon vagy az alsógatyádon hordod, a szabadidődet hasznosan, minőségin eltöltő vagy, vagy éppen nincs is szabadidőd. Talán inkább az fontos, hogy ezeket ne oktalanként, főleg ne kártevőként csináld. Alapvetően teszik ez a görbe tükör blog, bár nekem néha kicsit túl görbe, bár lehet hogy csak naiv vagyok és valóban ez a világ is túl görbe.

  1. “Egyébként ha jól tudom, te nem megélhetési vagy, te is csak szórakozásból jársz ki ezért lapátolod a vizet ezért dobálod a műcsalikat, vagy nem?”
   Igen, de én tudatában vagyok annak, hogy amit csinálok az beteges, korrupt és kerülendő tevékenység.:-) Ezzel úgy ahogy még együtt élhet az ember, csak súlyos hányinger fog el, amikor egyesek a híg szart be akarják vonni arannyal. 🙂
   Egyébként amit írtam, magamról írtam. Többek között.

   1. Amit csinálsz az beteges? Már a mai világban. Tehát egészséges. Egyébként asszem amit fent magadról írtál többek között, azt értem és így is van, csak néhol túlzónak találtam.

    1. Miért szerinted normális és egészséges dolog a horgászatokat megörökíteni és a virtuális térbe belőni? Egy normális ember a halaival nemhogy nem dicsekszik, de még kussol is róluk. Mélyen! Persze erre mindenki kapásból rávágja, hogy ő nem dicsekszik. A faszt nem. Mindenki dicsekszik. Mindenkiben tombol az egó. Azokban a legjobban, akik letagadják. nekem ezeket a dolgokat nem esik nehezemre beismerni.
     Mi lesz ennek a vége?
     Az asszonnyal eltöltött percek is lassan fel lesznek áldozva az agonális életvitel oltárán? Ha nem lesz 250 lájk már férfiak sem leszünk? Merre megy ez a bringa szerinted? 🙂 Szerintem lejtőn lefelé. Lassítani pedig képtelenség. Viszont le lehet ugrani róla! 🙂 Ki tudja ezt?

 4. És azt halottad, hogy a Balatonon, ha kedvezményes jegyet akarok venni, akkor vállalnom kell a kettős könyvelést?!
  Ami azt jelenti, hogy egy balatoni, és egy országos fogási naplóm is lesz! 🙂 A balatoniba X-elem a napot, és beírom a halat, ha viszek, az országosba meg beírom a víztérkódot, és ugyanazt a halat beírom abba is, amit elviszek!
  Ha elbaszok valamit, akkor meg a halőrök levágják tőből a két kezemet! 😀

  1. Kollektív szivatás. Dolgozz helyettük is!:-O
   Állítólag jövő tavasztól minden horgásztól fitymalenyomatot vesznek. A fitymalenyomat kódot kap, amit majd össze kell kapcsolni az adott vízterület kódjával és rögzíteni kell a fogási naplóban.

   1. Jól figyelj oda majd az új tilalmi időkre is!
    Nem lehet ám 2014-től csak úgy domolykózás gyanánt balinozni, hiszen domolykózni sem lehet majd a szabály szerint!
    Egyébként aki a netet nem használja, annak lövése sincs a változásokról!

    1. Köszi Sztivikém, akkor elkezdek sügerezni, vagy jön a vertikális gébezés. Méghozzá az egyik gumi szörnyetegeddel, ha megengeded. Egyéb változás? A halőrnek kezetcsókolni? Homlokra vulkanizálható vonalkód?

     1. Sügértilalom is lesz 2014től, úgyhogy ezt is bebuktad! 😛
      Nálunk van emellett egy hónapos általános rablóhalas tilalom, amikor műcsalival horgászni tilos! Megkérdeztem legyezni sem lehet, mert ugye a műlégy is műcsali! 😀 Úgyhogy ebben az időszakban se műfasz, se műmuff nem lehet a vízben, mert még azt hiszik akarsz valamit a halaktól! 😀 😛 És ezt tetézi az abszolút kedvenc 1 hónapos csónakos tilalom, ami a süllőknek, köveseknek tuti, jó, de amikor felszabadul, akkor tömegesen hordják őket az is biztos! Ráadásul a kősüllő most már az országos szerint is 4 hónapon keresztül ívik, amit kurvára nem értek! Ha nekem 4 hónapon keresztül kellene egyfolytában párzanom tuti beledöglenék! 😛 Egyébként megkérdezte valaki a halakat erről az egészről!?
      Amilyen enyhe idő van a csuka, süllő, balin már lehet neki is állt a toszásnak, és mire elkezdődik rájuk a tilalom, már vígan zabálják majd a snájdereket! Mi meg lógathatjuk otthon a műbrokkert a kádba! 😛

      1. Mi? Lógathatjuk? Csak a saját nevedben beszélj! :-9 El kéne olvasnom a változásokat, de nem visz rá a lélek.
       Úgy érzem, hogy túl fogom élni ezt az egészet. Méghozzá könnyedén. 🙂 🙂

   2. És mi lészen a fitymátlan női, illetve a bőrkét kulturális okokból, kiszáradt, besózott állapotban vitrinben tartó horgásztársakkal? Rájuk fittyet hányunk? :P:P:P

 5. Ha már említetted az új Horgász Alkotmányt.
  Eddig főbenjáró bűn volt a fogási napló leadásának elmulasztása.
  Most dupla pénzért késhetsz a leadással.
  Ez olyan bájosan liberális hozzáállás.

 6. Nos az izgalmakra való tekintettel közölném, hogy mifelénk az egészséges életmód jegyében a körtét és az almát is isszják az ápdét szalonna mellé.

 7. Azt fogják mondani, hogy téged másollak, én egy 12-40 grammos Mitchell Mag Pro-ra ruháztam be, hasonló gondolatokkal. A Dráván, sodrásban ul-ezni, nagy halakra? Minek? Majomkodás. Csak azért nem fogok 0-3 grammos pilinckákkal horgászni, mmert az menő, vagy milyenfaszagyerek vagyok, más mit szól. Azt műveljék a “félprofik”, nekik való. Zsinór? Minimum 22-es. 2013-ban még volt 18-asom, idén nem lesz. A legjobb wobblereim tépték le a balinok, és még csak nem is a csalit sajnálom…

  Ebbe a C&R témába nem szólnék bele. Bármilyen cikkbe, értekezésbe, fórumba beleolvasok és hányok a sok marhától. Keccsenrilízes sapka, bazzeg. Divat, megjátszás, magamutogatás. Pont, mint a blogolás, ugye. 😀
  Alig várom, hogy jöjjön a meleg, nem sokat fogtok “onlájn”, virtuális társaságban látni. A parton is max. annak a néhány embernek a társaságában…

 8. Ja, bocs, az önjelölt messiásokról, akik megmentenék a Drávát: gyertek csak, legfeljebb megalakul a helyi Buvár Kund egyesület. Jobb megérteni, hogy ez egy természetes, szép víz, hülyék nélkül jobb neki.

 9. Degenerált,pedofil’,egoista/mazohista horgász irányzatot , a mai megélhetési reklám, majdnem sporthorgászok pénzéhsége és sztárallűrje alakítja.Az emberi hiszékenységre a jellem gyengeségeire építenek. Egy olyan trendet próbál ráerőszakolni, megetetni a horgásztársadalommal, mely a józan paraszti észt is felülírja.A problémát abban látom, hogy mind-e mellé, még egy “jól” hangzó ideológiát is gyártanak….Pedig az embernek csak magának kellene egyszer megfogalmaznia… miért is horgászok? És mindjárt túllépünk a sok sallangon,reklámon,badarságon,fényképeken,és ostobaságokon.

 10. Lassan mindenkinek HD kamera lesz a fején és az egész világ be lesz kamerázva. Nevetséges. Legalja. Majmok fesztiválja.

  1. Kedves Pista Bátyán (vagy ecsém)!

   Innen a legaljáról jelentkezem a majmok fesztiváljáról!
   Elsők között volt HD kamera a fejemen kis hazánkban horgászás közben, ahogy Atya elsők között kezdett el kajakból horgászni az országban.
   Most akkor nekem abba kéne hagynom a kamerázást, Atyának a kajakos pecát, abba kéne hagyni a halak fényképezését, a blogolást, az írást, a videózást, meg egyáltalán mi a fasznak horgászunk!?
   Szélsőséges vagy öregem, és általánosítasz!

   Üdv a majmok bolygójáról:

   steve

   ui:

   Lehet tényleg jobb lenne, ha a majmoké lenne ez a bolygó! Az igazi majmoké! 😛

   1. Ez egy fogas kérdés. Ismerem Pityut és szerintem nem akart ő rosszat ezzel a hozzászólással, de ha szigorú akarnék lenni saját magammal szemben, akkor tényleg fel kéne tennem a kérdést, kérdésedet… “Egyáltalán mi a fasznak horgászunk?” Azt én nem tudhatom miért, de azt igen, hogy kinek. Magunknak. Legalábbis magunknak kéne. Hogy lehet-e úgy magunknak horgászni, hogy közben megosszuk mással is az élményeinket? Erre már nem tudok válaszolni.

    1. Egyébként nem én vagyok az első kajakos pecás, de még csak Tóth Gyuri sem. Voltak már előttünk mások. Névtelenek. Nevezetes névtelenek. 🙂

     1. Figyelmetlenül olvasol! Azt írtam, hogy elsők között, nem azt, hogy első! 😛
      Egyébként meg vegyen mindenki búvárruhát és nézegesse a halakat! 😀 Bár ez a Dráván szerintem nem lenne egyszerű! Kamerát, fényképezőt ne vigyen, és nehogy írjon róla egy kurva sort is! 😛
      Én is elsősorban magamnak horgászok, fényképezek, kamerázok. A blog nekem arra is kurva jó, hogy vissza tudom nézni, keresni a dolgokat. Ha más elolvassa, megnézi és esetleg még tetszik is neki, az jó, de ha nem azt is leszarom! 😛
      Egyébként, ha egyszer ebben a kurva életben lehetőségem lesz venni egy kajakot, és avval járok majd ki pecázni, akkor én vállalom a majomságomat, és nem azért mert másokat majmolni akarok, hanem azért, mert mióta kipróbáltam tudom, hogy azt akarom! 😛

      1. Hülyeség a magamnak kamerázok duma,a legnagyobb előszeretettel ők mutogatják magukat másnak.

 11. Nagyon tetszett a poszt, és igazából most koppant le a pelsologia-n folytatott korábbi vita alapállása részedről. Nekem a posztban kifigurázott dolgok nagyobb részével nem volt bajom, sőt némelyikkel kifejezetten egyet is értettem (pl. ökoturizmus). A jövőben ez nem feltétlen lesz így.
  Egyetlen pont, ami bökte a szemem, hogy a cikkben lefestett halászat mára kihalt (legalábbis a Duna azon szakaszán, ahol én előfordulok). Ellenben a modern halász (ki egyben halak őrzöje), motoros csónakon radarol, setétben villanyol, rabol.

  1. Én nem írtam, hogy a halász lenne a halak jótevője. A többség sajnos már tényleg ilyen, de azért vannak még bőségesen kivételek, akik persze erősítik a szabályt. De miért eme mélyrepülés? Mi áll a tünet mögött? A kapzsiság? És az mögött mi áll?
   Akárhogyan is legyen én megtanultam együtt élni a rapsicokkal és a tömeges csuka pusztulás után szentül megfogadtam, hogy a kisujjamat sem fogom mozdítani, ha netán csapóhorgokba botlok, illetve evezek… Ez nem valami bosszúhadjárat a részemről. Cseppet sem.Inkább valamiféle megvilágosodás. Nincs veszélyesebb és kártékonyabb dolog, mint a hangzatos szólamokba öltöztetett és a baromi humanizmusal átitatott szélhámosság. A rapsic lopja a halat. Illegálisan. Tevékenysége elítélendő. Pont. De közben legalább nem pofázik és teszi azt, amit tennie kell. Csendben dolgozik. Ezen nincs mit ragozni. A halak nagy védelmezője pedig szájba vágja kedves kis barátait napjában háromszor a természet lágy ölén. Lefotózza őket, visszahelyezi őket éltető elemükbe, majd feltölti fészre, miközben a horgászturizmus szentségéről és természet nagyszerűségéről papol. Ezt nem kéne elzárással büntetni? A bejegyzésem valószínűleg nem fog bekerülni a Mahor hasábjai közé. Miért nem? 🙂

   1. 😀
    Írni nem írok semmit, nem nyilvánosságra való. De gyökeresen ellentétes létszemléletünk ellenére megint sok dologban egyetértek. Veled. Is. 😉

   2. A kommenteddel sem tudok vitatkozni, és nem is akarok, helyén van benne az összes betű. Kapzsiság… Olyan jó mondásaink vannak. Az én egyik kedvencem a “több nap, mint kolbász”. De ennél a szemléletnél erősebb az az általános és elemi vágy, hogy nekem több legyen, mint a szomszédnak. Mintha csak az összehasonlíthatóság lehetne mértéke a jól-lét mérésének.

 12. szia.én ezen már napok óta gondolkozom: meghitt percek blogon keresztüli megosztása a közzel. érdekes, hogy a Hamvas hírlevéltől idáig jutottam, s az írásod végén itt ez az utolsó előtti felvetés. Én ezt -is- művelem. Azt hiszem a meghitt percek számomra inkább a végtelenül lecsupaszított ember percei. Ki tudna ilyenkor megszólalni? Én nem, de lehet gyakorolnom kéne. Ilyenkor általában megtartom magamnak amire jutottam, aztán jön az elmémnek a mindent megfejteni akaró detektívje, s addig kutat a szavak után, addig addig, amíg végre sikerül megfogalmazni, meglátni, elhelyezni – vagy nem, csak majd egyszer valamikor, amikor pont nem várnám. De ha igen, amikor meglátom, a papír és a toll az egyetlen kiút és írok, mintha semmi nem lenne természetesebb. Tehát a meghitt percekben én elnémulok, ha egymagam csupaszodok, akkor meg érthetően elnémulok. De aki ír, az nem mindig jó a beszédben. Ezért ír. De miért ír? Mert írnia kell. De kinek ír? Bárkinek. Senkinek. Mindenkinek. Az írásért ír. És mit adhatnánk egymásnak, mint a legmélyebb személyeset? Mást adni értelmetlen. A személyes feleszméléseink miért lennének, ha nem azért, hogy mást is hozzásegítsünk a feleszméléshez? Olyan ez mint a víz, folynia kell, ha megreked, megposhad. Ha blogon folyik, hát folyjon ott. Meg folyjon minden lehetséges formában. — ez a kép Hamvas Béláról, ez… Hamvas Bélás. Még nem láttam sehol. üdv:én

  1. Üdvözlet a blogon! Hogy kinek írunk? Csakis magunknak, vagyis valakinek, senkinek, mindenkinek, akárkinek. 🙂 Persze írni mindenki(?) tud, de azért nagyon nem mindegy, hogy mit ír le. Még jobban; nagyon nem mindegy mi van a sorok között és mögött. Hamvasnál pl. a Minden. 🙂

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s