Nemzeti Glazúr

“Nemzeti Glazúr” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A mai a polgárság vajon a bukott harmadik, vagy a kifényesített negyedik rend? Másképpen fogalmazva: van lényegi különbség a polgár és a proletár között?

   1. A polgár jól öltözött, választékosan beszélő proletár, aki már találkozott olyan emberrel, aki hallott arról, hogy az emberiségnek igazi értékei is voltak hajdanán… 🙂

  1. Baranyi Tibor Imre szerint a jelenkori, közönségesen “polgáriként” meghatározott réteg – lényegét tekintve – kaszt alatti formáció (upa-varna), ami a polgárságnak pusztán a külső (fenomenológiai) jegyeivel bír. A hatalomgyakorlás bizonyos operatív jellegű elemeit – látszatképességei folytán – képes ugyan megvalósítani (és erre fel is használják az őt irányító erők), céljai azonban alantasak, merőben anyagi jellegűek, a hedonisztikus életszemlélet jegyében állnak.

   1. “Az avarnának fogalma sincs, mi az ativarna, de az ativarna azonnal felismeri az avarnát.”
    Egyetértek. A polgárságot is glazúr fedi. Önmagát sokszorosan alulmúlta. (Süllyedő önátlépés) Evola

 2. Egyébként a “jobb, bűnözőnek, mint polgárnak lenni”, már bennem is számtalanszor megfogalmazódott, de furcsa módon egy könyvben jött velem szemben. “Polgári kormányunk” retorikája vetekszik a Monty Python abszurd műfajával. Komoly esélyt látok rá, hogy nekünk még megadatik páholyból, vagy éppen az első sorból végignézni eme tragikomédia legvégét.

 3. “(A negyedik kaszt illetve a proletariátus bukása) csak látszólag vezetett (…) valamiféle visszarendeződéshez és a harmadik kaszt polgári-értelmiségi utómaradványianak újboli uralmához. Sajátos metamorfózisokon keresztül ugyanis ezt követően mind a mai napig még alább szállt a hatalom, s az “ötödikek” (pancsakák) uralma következett be”.

  Magyar Hüperion III.

  Csak egy dolgot tennék hozzá. A mögött a szándék mögött, hogy, már a Kádár-rendszerben elkezdődött az “új polgári réteg” intézményes kiképzése, majd később hatalomra segítése, nem a restauráció szándéka húzódott meg, hanem az 1945-ben elindított intenzív létmérgezés betetőzése. Valószínű, hogy az “új polgárság” hatalomra juttatása és tartós bebetonozottsága miatt végképp elveszett a valódi restauráció lehetősége.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s