PC, avagy a semmitmondás művészete

“PC, avagy a semmitmondás művészete” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Megkérdőjelezni a politikai korrektség üdvözítő voltát: nos, ez politikailag súlyosan inkorrekt volt. Tréfát félretéve, azért az érdekelne, hogy az ilyen illetőknek van valami másik üzemmódjuk is, amikor nem a saját véleményüket nyilvánítják ki? Amikor nem őszinték? Amikor nem “gondolják úgy” (mégis beszélnek)? Stb.

  1. Szerény véleményem szerint 😀 VAN. Bár a problémák gyökerét szerintem még szűk baráti körben sem képesek megragadni. Az alapállásuk teljességgel elhibázott. Természetesen fordított helyzetben sosem jelenhetnének meg képernyőn.

 2. A polkorrektizmus által kijelölt “diszkurzus tér” egyedülálló az emberi szellemtörténetben. Most először fordul elő, hogy a hatalmi elit( valójában hatalombitorlók) a “MIT SZABAD”-ot határozza meg, ellentétben a predemokratikus korszakok “MIT NEM SZABAD”-jával. Az utóbbi egy védőkorlát, az előbbi egy ketrec.

 3. Saját megfigyelés. Az archaikus eszménykép felfelé, a végtelenbe nyitott, emiatt érdemleges állítás erről nem tehető, legfeljebb a hozzávezető út szabályai fektethetők le (pl. Buddha) Az archaikus eszmény, végcél az egyéni intuícióban tárja fel magát.

  A polkorrektizmus eszménye a lehatárolt forma, a berögzültség, ezért saját ideálját kénytelen “ex cathedra” meghatározni. Ezt bizonyító kor(kór)tünetek:

  – betegesen túlburjánzó, mindent szabályzó, jogász állam (jelenlegi Magyarország)
  – A szólás és a gondolati szabadság erőteljes lehatárolása
  – Arrogáns eredetmítosz (darwinizmus)
  – a profán nézőpontok kizárólagossá tétele (“az embert a munka tette emberré” – horribile dictu)

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s