Cunci Szótárba érkeztek…

“Cunci Szótárba érkeztek…” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nagyon jó, tisztázó bejegyzés.

  Engedtessék meg, hogy hozzáfűzzek néhány megjegyzést.

  A cunci egy grammatikai kadáver, nyelvtani tetem. A tetem tulajdonsága pedig, hogy groteszk módon belemerevíti az időbe azt a formát, amelyet az általa hordozott princípium elszakadása pillanatában felvett. A keletkezés és elmúlás világában azonban nem lehet állandó forma, emiatt a tetem bomlani kezd, a korábban a formát adó szellem helyét pedig átveszik a szubsztanciából felnyúló halálerők, amelyek a gyökértermészet arculatára formálják a hullát, azaz visszaveszik a meghatározatlan őskáoszba. Igen ám de a bomló tetemben még sokáig felismerhető az esszencia, ami formát egykor értékessé tette.

  A modernizmus tulajdonképpen kadáverek egymásra pakolgatásával próbálja a formából kivonult szellem helyét pótolni. Ennek igazolására megszámlálhatatlan példa hozható fel, de nézzünk meg most egy tautológiát (saját értelménél fogva igaz kifejezés), a “LÉT” szót hallva érezzük, hogy elevenen élő, bármilyen alacsonyabb szintű formát magára ölteni képes és felfelé a Teljesség felé nyitott hordozóról van szó. Ha viszont az utóbbi tulajdonsága elkezd fakulni (csökkent éberség, intuíció) a szó megmentése érdekében hozzá kell ragasztani egy jelzőt. Ezek a jelzők próbálják megtartani a formát, de az élő szellem csökkenő jelenléte miatt már egyre inkább egy torzó kezd kialakulni. A “JÓLÉT” forma már erősen lehatárolt, a lényegtől erősen eltávolodott tartalommal bír (hiszen a LÉT se nem jó, se nem rossz, hanem ezen dualitásokat messze felülmúló valóság). És jön a progresszió: a “NÉPJÓLÉT”, manapság pedig a “FENNTARTHATÓ NÉPJÓLÉT”. Az utóbbi esetében már erőteljesen érződik a “hullaszag”.

  Tennék a “cunci” kifejezés definíciójára egy javaslatot.

  “A cunci egy nyelvtani tetemből vagy tetemekből felépített Gólem, amelynek segítségével az őt létrehozó korszellem igyekszik menekülni saját létrontó tevékenységének következményei elől.”

 2. Cunci kontraszt:

  1914:
  Pista! Gyere adok neked munkát, hogy eltarthasd a családod.

  Ugyanez 2014-ben:
  István! Önnek lehetősége van bekerülni a Humán Erőforrás Operatív Programba 3.1-es verziójába.

  Ugye érezzük?

 3. Ne feledd, hogy Hamvas más értelemben használta. Mi egy kicsit “fejlesztettünk” (cunci) rajta.
  A nyelvtani cunci hangzatos és tudományosan csengő, nem ritkán egymásnak teljességgel ellentmondó kifejezésekből összekapcsolt kényelmes, modern megjelenésű, automatizált gyorsvonat, mely soha nem képes elhagyni az állomást, lévén üresjáratra tervezték. Annak ellenére, hogy a szerelvényt egy helyben topogásra tervezték, még masinisztát is kapott Deviáció Dénes személyében. A kalauz Felforgató Ferkó, míg a büfékocsiban Sugallat Sára szolgálja fel a mézédes italokat a Tudatlan Tódoroknak, akik elhitték, hogy úton vannak.

  1. “Én csak azt mondom, hogy a fondentrens életrendet bárhol vakarom meg, mindenütt ugyanazt találom. Ezt a valamit én cuncinak nevezem, kényszerûségbôl, mert ennek neve valóban cunci. Ez olyan nyalóka, olyan olcsó, geil, puha, édeskés, nyálas, fülledt, cifra és émelyítô.”

   Hát igen. Ezért (is) tartom én a legnagyobb nagyar írónak.

 4. “igyekszik menekülni”
  Vajon ez a menekülés tudatos, vagy már csupán csak öngerjesztett, automatizált folyamatokról beszélhetünk?
  És még valami! Minden nyelvtani cunci egy fogódzkodó is egyben, persze ez a fogás a semmire lett rákalapálva, a lényeg, hogy úgy tűnjön, hogy nagyon van valami, ami tulajdonképpen egyáltalán nincs is.

 5. Toastmaster: Gentlemen, pray silence for the President of the Royal Society for Putting Things on Top of Other Things.
  Sir William: I thank you, gentlemen. The year has been a good one for the Society (hear!, hear!). This year our members have put more things on top of other things than ever before. But, I should warn you, this is no time for complacency. No, there are still many things, and I cannot emphasize this too strongly, not on top of other things. I myself, on my way here this evening, saw a thing that was not on top of another thing in any way. (shame!! shame!!) Shame indeed but we must not allow ourselves to become too despondent. For, we must never forget that if there was not one thing that was not on top of another thing our society would be nothing more than a meaningless body of men that had gathered together for no good purpose. But we flourish.

  OK, so maybe we’ve put a few things on top of other things, or maybe we’ve put them under other things, or maybe behind, or maybe inside. Well, you get the picture. Off you go, then……

 6. Ezt figyeljék, micsoda jó kis “cunciságra” bukkantam nemrég az újságban: “JÓLÉTI INDEX” !!!!??? És hogy miből tevődik össze? “a lakhatás minősége”, “jövedelem” (mi más), “munkahelyi viszonyok”, “közösségi kapcsolatok” (már vártam), “oktatás” (csak így pőrén), “a környezet állapota”, “a civil társadalom helyzete”, “egészségügy”, most jönnek a kedvenceim: “az élettel való elégedettség” :), “biztonság”, “szabadidő mennyisége” (véletlenül sem a minősége).

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s