Deviáció, szubverzió, nivelláció

“Deviáció, szubverzió, nivelláció” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Most már sajnos a teljes írás nem érhető el az interneten, de a Shrekhez kapcsolódó részletet még megtaláltam. Longin szaratovi és volszki ortodox püspök írta erről a “meséről”:

    “Korunkat jól jellemzi a népszerűvé vált “Shrek” c. rajzfilm. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez az “új szemléletű mese” teljesen kiforgatja az emberiség civilizációs paradigmáját. Mindannyian olyan meséken nőttünk fel, amelyekben a szörny szép és bölcs herceggé, a béka – gyönyörű hercegnővé változott. És ez teljesen normális, természetes volt, mert a csúnyaság, a torzság a gonosz erők következményeként tűnt fel és mint egyértelmű negatívumként jelent meg, amivel nem szabad megbékélni. A mesék szüzséje arra alapult, hogy a torzságot csodálatos módon le lehetett győzni, meg lehetett haladni, ki lehetett javítani, a jó – és vele együtt a szép – pedig legyőzte a rosszat. A “Shrek”-ben minden fordítva van: a szép hercegnő emberevő szörnyeteggé változik, és mindenki elégedett: táncolnak, mulatnak, örvendeznek, hogy a szörnyek, amelyek velünk együtt élnek, olyanok, mint mi magunk vagyunk. Rettenetes mese. De nagyon sok mindenben jellemző: illusztrálja a modern világ alapvető tendenciáját, amelynek célja civilizációnk keresztény alapjainak lerombolása.” (a szimandron.hu-n volt elérehtő)

    1. Kevés olyan aljas és galád mese létezik, mint a Shrek. És egyre kevesebb azon emberek száma, akikben megvan az a minőség, hogy a cunciba mártott szemétséget felfedezzék.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s