Az önkritika javára

“Az önkritika javára” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Elgondolkozva a dicsőséges emberről:
  Talán lehetséges az, hogy felismerni csak az fogja tudni azt a bizonyos dicsőséget a másikban, aki már maga is birtokolja azt. … vagyis a dicsőség azok birtokában is van, akik azt képesek meglátni a másikban.
  Aki, maga nem dicsőséges, annak számára nem érthető, nem felfogható a jelentősége, ezért mondhatni, talán ezért nem is “láthatóak” számára azok a személyek, akik ezt a dicsőséget birtokolták, birtokolják.

  1. Ez minden minőséggel így van.
   “Az avarnának fogalma sincs, mi az ativarna, de az ativarna azonnal felismeri az avarnát.”
   Ezt még V. küldte egykoron.
   Dicsőséges emberrel manapság már nem találkozni.

 2. Az erkölcs minden formája pragmatizmus. A hétköznapi ember számára parancsolat, a Szent Cél felé törekvő számára ajánlás, támasz, védőkorlát.

 3. Nyilván a dicsőség egy emberfeletti dolog, az emberi korlátozottság kereteit meghaladó minőségbe való kiterjesztése önmagának, mindig is a kevesek útja volt.
  Amennyiben a teljességet az egyén képes maradéktalanul magába integrálni, lehetséges, hogy kizárja azt, hogy itt ebben a korlátozottságban jelen legyen már. 🙂
  Teljes dicsőségben létezőt, “élően” jelen lévőt, a fizikai valóságában magam nem ismerek. Ennek ellenére mégis dicsőségesek számomra mostanában, olyan fényforrások (emberek) akik, nem önmagukat világítják meg, hanem rávilágítanak valamire és ezáltal láthatóvá tesznek valamit számomra az Isteni mindenütt jelenlevőségéről.
  A szó részleges értelmében, korlátozottan dicsőségesek is csak azok lehetnek, akik nem azt akarják, hogy őket lássák, hanem láttatni szeretnének valamit, olyasmit ami önmagukon mindig túlmutató. Ha az a valami, amit képes felmutatni és láttatni velem, valóban az abszolútum egy lépésnyi kiterjesztése, akkor számomra az Önmagam dicsőségének a felismerése, az ami vagyok.

  Belegondolva talán a folyamat nem valaminek a felépítése, ahol létrejön, kibontakozik valami számunkra, hanem ellenkezőleg, valaminek pont a lebontása által eljutni a jelenleg, és a mindig is birtokunkban levőhöz. 🙂

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s