Memento mori

“Memento mori” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Talán meg kell próbálni, már most meghalni az életben.
  Tudatosan kilépni elsősorban olyan dolgokból, amik itt a többséget „éltetnek” az életre, mert azok a dolgok pontosan azok a dolgok, amik eltolni igyekeznek a halált és fogva tartanak valami hamis reménységben, amivel az életet meg lehet tölteni.
  Jézus megmutatta, az a legnagyobb hatalom, ha már az életben képes valaki önként meghalni, ott ahol mindenki csakis élni és túlélni igyekszik.
  Valójában az az igazi túlélése az életnek, ha már közben élőként képesek vagyunk önként belehalni abba, merni jelentéktelennek lenni, merni senkinek lenni, így a többség számára nem létezni, vagyis halottnak lenni.

 2. Belehalni az életbe a legjobb dolog, ami az emberrel történhet… 🙂
  Mindenkit a mozgás bűvölete hajt, az az érzés, hogy csakis akkor válik láthatóvá és így élővé (túlélővé).
  Stagnálni, nem haladni, nem mutatkozni, gyakorlatilag nem lenni az egyik legfélelmetesebb dolog a világon… ez talán a mindig jelenlevő halálfélelem egy formája.
  A többség számára van pár pár igazán félelmet keltő dolog, amit mindenáron elkerülni szeretne:
  önkéntes száműzetésbe lenni (mások által közkedvelt dolgoktól) magányban lenni (közösségi kapaszkodók helyett)
  magunk poklára alászállni (az életbeli mennyországok helyett)

  Az életben feltámadni és valóban élővé lenni, csakis a mindenféle belehalásokon keresztül lehet…
  🙂 🙂

 3. Ha megengeditek hozzáfűznék a fentiekhez néhány gondolatot, mivel első rátekintésben elég félelmetesnek hat(hat)nak a fenti sorok. 🙂

  A “mindennapi belehalások” az életbe egyfelől valóban hasonlóak az “igazi” halálhoz, másfelől lényegileg különböznek is tőle. Az élet végét lezáró “nagy halál” valójában egy elszenvedett totális tudati összeomlás, amellyel nemcsak a tudat különböző hordozói esnek szét alkotóelemeire, hanem az általuk felépített (hamis) öntudat is. Emiatt nem beszélhetünk az egyén bármiféle túléléséről, annak ellenére sem, hogy az elmúlt élet késztetései, hajlandóságai, motivációi felszívódnak ugyan egy személy feletti törzsbe, egy olyan “konténerbe”, amelyek egy következő személyiség alapjait képezhetik, ám ez már “transzperszonális” szintet képvisel. XY, mint személy semmiképpen nem éli túl a halált. A fenti megállapítások az un. “normális” életre vonatkoznak.

  A törekvő ember azonban meglehetősen bölcsen, nem egyszerre, hanem többnyire FOKOZATOSAN és az ÖNTUDATA FOLYAMATOS FENNTARTÁSA ÉS TÁGÍTÁSA mellet végzi el mulandó alkotórészei lebontását, pontosabban azok átalakítását.(belső alkímia, transzmutáció, mérgek elixírré változtatása, stb.)

  Mindkét halál radikális változás, de míg a “nagy halált” az ember, mint drámai összeomlást elszenvedi, és tudata széthullik elemeire (heteronómia dominál a folyamatban), addig a “tudatos napi meghalások” kitágítják az öntudatot, az alkotórészeket pedig megtisztítva felemeli és magába integrálja (az autonómia dominanciája).

 4. Kedves Viator, nagyon köszönöm a kiigazítást és pontosítást, ahhoz, amit próbálgattam megfogalmazni.:)
  Igen, a hétköznapi belehalások más célt szolgálnak, ahogy nagyon jól megfogalmazod: “a mulandó alkatrészeinek a lebontása”.
  Magam is úgy gondolom, a „valódi” halálkor, nemcsak a test, hanem még a feltételezett „belső” személyi forma, annak minden paraméterével, jellegzetességével totálisan felszámolódik.
  Mindannyian ugyanannak a Létezőnek a kivetülései vagyunk, hasonlatként, talán, mint egy hatalmas bábszínház, ahol csak egy bábjátékos van, számtalan bábfigurával a kezein. Nekünk, mint báboknak, csak egyetlen esélyük van a “túlélésre”, az pedig egyetlen felismerés:
  A bennünk levő kezet felismerni, valamint azt, hogy a maskarák és maskarák közötti játékban, a maskarák sem léteznek csakis illuzórikusan.
  Valódi találkozási pont a bábon belül és bábok között csakis egy helyen létezik, az azokat mozgató kezeknél. 🙂

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s