A KOCKA

“A KOCKA” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A fenti Guénon idézetek igazából véve félreértésre adhatnak okot az általam beillesztett “durva” képek társaságában. Csupán csak arra a finom és szinte észrevétlen analógiára szerettem volna utalni, mely jelen világunkat finoman körüllengi. Mert minden megnyilvánult dolog és minden emberi cselekedet valaminek a szimbóluma és valamire, valahonnan, valamerre, (túl)mutat.
  Nekem személy szerint a modernről, a posztmodernről és a minimál dizájnról mindig Guénon szavai jutnak az eszembe.

 2. Tetszett ez a rész a körzőről és vonalzóról 🙂
  Végre nem egy átlagos pusztító képzet a szabadon vakolókról :).

  Persze nagyon érdekes a korporális földi világ moralitása és egy égi Jeruzsálem spirituális “moralitása” szempontjából is megfigyelni, hogy ki, miért és hogyan járul hozzá “a kocka” létrejöttéhez.

  Köszönöm a rengeteg posztot, csak győzzem olvasni! 🙂
  Üdvözletem küldöm!

 3. Nagyon nagyon jól összerakott írás 🙂 … köszönöm, ismét megértettem valamit 🙂
  Pár kapcsolódó gondolatot, ha szabad hozzátenni …
  A leépülő világban az alkotás lehetőségét a művészetet, sajnos nagy többségben arra teljesen alkalmatlan emberek birtokolják.
  Azt gondolhatnánk, hogy a mai korban biztos valami titkos technikai tudás veszhetett el végleg, egy olyan építészeti csodához, mint pl. egy gótikus katedrális, nyilván ez nem helytálló, hiszen a maga modern technológia nagyon is lehetővé teszi az anyagi bravúrokat. A jelen világban modern építészeti „bravúrok” tömkelege látható is, de vajon hol marad az a felemelkedett, megrázó élmény, amit egy gótikus katedrális látványa, miliője nyújt?
  A szépség és a harmónia jelenléte a teremtett világban, az isteni minőség, mondhatni maga a megnyilvánuló Isten.
  Teremtésre, alkotásra kicsiben az ember is képes, minden lehetősége meg is lenne arra, hogy tovább tükrözze pl. az építész alkotásaiban a szépséget, a harmóniát, vagyis magát Istent.
  Sajnos a ma alkotni képes emberek kihagyják Istent az alkotásaikból, így marad a halott matéria, a magáért való, silány, tartalom nélküli „művészet”.
  Hiába is keressük a tartalmat, ugyanis ha nincs az alkotó embernek bejárt szellemi útja, akkor nincs is látásmódja a valódi szépségre, az alkotás anélkül üres marad.
  A valódi alkotás és magas szellemiség valószínűleg egymástól elválaszthatatlan minőségek.
  🙂

 4. Esetleg érdemes tanulmányozni – ha valakinek van érkezése hozzá – az “Amerika kapitány” Robert Retford-os részét, ahol a már szokásos fordítottság üzenethalmaz mellett, az immáron már a kiber-térből jelentkező, mindent alulmúló főgonosz környezetben villantják be az “egy-kockás módszerrel” a WikiLeaks-es Julian Assange fényképét, mely manipulációs technikát, mintha betiltották volna, de lehet, hogy tévedek…Sokan talán úgy érzik, hogy a “Londoni szín” végénél vagyunk, szerintem már a Falanszter elején, made by Jóbarát elvtársak: Haloween, Valentin, Fekete Péter, Télapó, Fény Ünnep, stb..

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s