Kvíz

“Kvíz” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Engedtessék meg, hogy a http:exisztencia_letra.png képhez néhány kiegészítő megjegyzést fűzzek.

  Az idézett ábra tulajdonképpen a “egész-rész” viszonyát igyekszik ábrázolni a különböző létesültségi szinteken. Vagy másképpen fogalmazva az egyén és a Teljesség viszonyát a Paradicsomtól le a demokráciáig. Az egyetemes-egyéni (aranykori viszony) mára közös-egyes viszonnyá süllyedt. Az utóbbi alátámasztásához elég megnézni egy esti híradót.

  Ez a viszony annál magasabb rendű, minél inkább hordozza az “egyéninek” az “egységbe” való visszaintegrálódás képességét. Vagy másképpen mondva: minél inkább az “egyetemesség” KÉPMÁSÁNAK tekinthető az “egyéni”, annál magasabb rendűnek számít a viszonyrendszer.

  A magasabb rendű természetesen magába foglalja az alatta lévő viszonyrendszert, az alacsonyabb viszont NEM a felette állót. Tehát az Aranykorban is voltak a megnyilvánulásnak “közös-egyes” aspektusai, azonban csak a magasabb viszonyokba ágyazva. A modern kor tragédiája, hogy nem maradt más számára csak “kollektív-szinguláris” korreláció, annak minden nyomorúságával együtt (beboltozott égbolt).

  Még egy nagyon fontos megjegyzés. A metafizikai “rész-egész” NEM FELELTETHETŐ MEG a matematikai “rész-egész” viszonynak. A matematikai viszony esetében az egészt a részek mennyiségi összege adja (számosság alapján). Tehát a matematikai egész nem több, mint a részek összege.

  A metafizikai egész esetében azonban gyökeresen más a helyzet. Itt az egész egy mennyiségileg (és minőségileg is) a meghatározhatatlan Teljesség, amelynek részei SEMMIKÉPPEN nem alkotják, vagy építik fel az egészet, pusztán korlátozottan kinyilvánítják azt. Számosságból, a meghatározottból nem lehet “felépíteni” a meghatározatlant. Földi téglákból nem lehet égi palotát építeni.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s