Jövevények…

“Jövevények…” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Az tényleg borfotel vagy csak el lett írva a bőrfotel?
  Csak mert az lenne az igazi… Borfotelben olvasgatni ezeket. Kábulat a kövön. Valami jó kis tablettással…
  🙂

 2. Szia!
  Holnap lesz nálunk Csernus dokinak egy előadása. Jó pár ismerősöm be van zsongva, és már alig várják hogy leüljenek , és eme ember előadását tátott szájjal halgassák. Próbáltak elrángatni, de nem az én világom. Bár még nemolvastam egy könyvét sem. Ezen felbuzdulva, és a posztodnak k öszönhetően elmentem egy könyvesboltba megvilágosodni, és belolvastam a Csernus művekbe. Több mint egy órán át lapozgattam a könyveit, és az előérzetem nem csalt. Nem kell nekem odamenni. A könyvesbolt repertoárja nálunk is ugyanaz mint nálad. Talán egy sorba össze lehetne szedni amit érdemes az ember fiának elolvasni.
  N.

  1. 3 tucat könyv untig elég a boldoguláshoz. Kérdés kiben van meg az a minőség, hogy egymilliárdból kiemelje azt a három tucatot!? 🙂
   Mindenkit óva intek a NEW AGE áramlatoktól és minden olyan “irodalomtól”, melyek az önmegvalósítást és a tudatalatti csodálatos hatalmát tűzték ki zászlajukra. Az emberek többsége tökéletesen képes arra, hogy kőkemény erőfeszítések árán megvalósítsa magát lefelé úgy, hogy közben még boldog és kiegyensúlyozott is legyen.

  2. Vak vezethet-e világtalant?
   Igen, mindenképpen, a mai időkben ez rendkívül „sikeresen” is működik. 🙂
   Olyan lényeges kérdés már fel sem merülhet, hogy vajon hova vezetget olyan ember másokat, aki nem képes önmaga korlátait, elakadásait sem átlépni? (Csernus)

   Dübörög a boldogságipar, mert a többség a felszínt vágyik színezgetni, lehetőleg minél könnyedebben, csakis ezt lovagolják meg egyesek.
   Komolyan, a régebbi korokban, volt valaki annyira idióta, hogy azt hirdette volna, hogy életben mindig boldognak kell lenni?
   A boldogság hiánya, az nem egyenlő a boldogtalansággal, vagy tévednék? 🙂

   1. Igen, itt már csakis boldogság és szeretetiparról beszélhetünk. A modern és kényelmes ember önmegvalósítgatása, heti három alkalommal, szigorúan kötetlen keretek között, a korszellem ízléséhez igazítva.
    A régieknek minden téren több eszük volt. A legsötétebb kor mindig a jelen.

    1. A modern és kényelmes ember belső küzdelmek nélkül akarja a „jutalomfalatokat” kicsikarni önmagának
     Az életbeli küzdelmek, a sorsbeli nehézségek, harcok, valójában a legnagyobb áldás hordozói.

 3. Tegnap voltam egy soproni antikváriumban (Cédrus). Hamvas még volt, de a többi említett szerzőtől semmi. De legalább a nevek ismerősen csengtek. 🙂

 4. Egy „jövevényhez” volt szerencsém, abból egy részlet:
  „Az Abszolútnak mindenképpen magában kell foglalnia a látszólag nem abszolútat is. A látszólagos relativitás pedig maga a látszólagos világ. Ha nem lennének formák – tehát tudati módosulatok -, akkor a tiszta tudat egy tompult „lebegő” állapot fogságában lenne, amelyben nincsenek tapasztalatok, ennélfogva támaszok és irányok sem – így nem jöhetne létre a „nem-abszolút” megismerése. De szerencsére nem így van, ezért a tanítvány feltérképezhette és megláthatta a lényeget: a tudati-éberségi emelkedést.
  A samsárában egyetlen nirvánai elem van: a tudat. Mintha egyetlen dolog mutatná az Abszolút szabadságot, ez pedig a tudati-éberségi emelkedés és csökkenés – és látszólag ez az egyetlen változás, aminek nyilvánvaló a tudattermészete. Ha létezik valami, ami semmi módon nem magyarázható, ami nem tűr viszonyítási támpontokat az a tudati-éberségi emelkedés vagy csökkenés.”
  (Erdei Zoltán: A metafizikai egyedüllét fokozatai)

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s