Buji Ferenc: A Hamvas divat

“Buji Ferenc: A Hamvas divat” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Buji éppen azon a leegyszerűsítő és pongyola Hamvas-értelmezés ellen emeli fel szavát, amelynek egyik jellegzetes képviselője az itt becsatolt Dúl Antal.

  1. A fentebb említett különbséget én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy Buji Ferencre egy megfelelően artikulált (tehát nem túlforszírozott) szolipszizmus, Dúl Antalra pedig egy adekvát dualizmus (rejtetten a szolipszizmus irányába mutató alapállás) a jellemző.

   Az utóbbi igaz Czakó Gáborra is (a negyedik hamvasi vonal). Az ő életműve a legkevésbé metafizikai, inkább vallásos, teológiai, morális alapokon nyugszik. Mégis hiteles, szellemileg igényes megállapításokat tesz. Helyükön kezelve, mindannyiuk munkásságának tanulmányozása melegen ajánlott.

 2. Nem tisztem Dúl Antalt megvédeni, de szerintem a pongyola értelmezés sokkal jobban illik másokra…
  http://www.hamvasintezet.hu/hu/rendezvenyek/hamvas-intezet-megnyito.html
  A fenti filmecskékben én szinkronitást vélek felfedezni Buji Ferenc és Dúl Antal mondandója kapcsán. Azon persze lehetne vitatkozni, hogy melyikük “hitelesebb”, de csak lehetne. Szerintem a mai Magyarország egyik legnagyobb nyomorúsága, hogy mindenki betegesen keresi benne a hitelest. Hiteles mérgezésben szenvedünk. Nem kell mindenen, minden áron kákát keresni. Dúl Antal egy rendkívül jóindulatú és felkészült ember, aki lehetséges, hogy néha közhelyes és csak a felszínt karcolja, de én éppen azt szeretem benne, hogy olyan emberi és egyszerű köntösbe öltözteti a mondandóját.
  Örüljünk, hogy egyáltalán akadnak néhányan a nagybetűs magyar értelmiségiek között, akik képesek felismerni Hamvasban a géniuszt. És még egy utolsó észrevétel. A pongyola értelmezés és valaminek a leszállítása rögvest megjelenhet, ha valamit elkezdünk konkretizálni, magyarázni, forszírozni. Igazából véve valahol mindenki nivellál, mikor elkezd valami magasat értelmezni és a köznép számára érhető formába gyúrni. Buji ezt kétségtelenül nagyon finoman és kimérten teszi, de azért… Hogy is mondta Hamvas? “Az életművemre nem vagyok kíváncsi. Szeretnék normális ember lenni.” No, ez már tényleg valami. Úgyhogy tiszta szívből remélem, hogy a Hamvas Béla Kutatóintézet anyagi okok miatt meg fog szűnni. 🙂 Nem tudok szörnyűbb világot elképzelni, mint amiben Hamvas a nép kedvence lenne. Persze erre sosem fog sor kerülni.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s