Háború

“Háború” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Többször szóba került ezen a blogon is a heideggeri Geworfenheit fogalma. Ez a belevetettség (egyben alávetettség) éppen arról szól, hogy az ember a születésekor egyfajta függőhelyzetben, már egy harcmezőn találja magát, ahol a halálerők vívják a harcukat a szellem reprezentánsaival. Ez embernek – ha ember akar maradni – harcolnia kell a hamisság a szellemtelenség, saját “gödörállapota” ellen.

  A modern korban a halál elsősorban nem mint állapotváltozás, vagy kapu, hanem mint “feloldódás” mutatja magát. És nem is csak a háborúban, hanem elsősorban a “békeidőben”. Olyan csatatér a modern ember lelke, ahol a nemes ellenfél mélyen alszik, míg a sötét folyamatos aknamunkával maga arculatára formálja (helyesebben formátlanítja) hordozóját. Ezt nevezik hamis békének, a kényelem, a kellem, az elfolyósodás, a halál békéjének.

  A tradícionális ember pacifikus,de nem pacifista. Ostoba az, aki azt hiszi, hogy szamszárai életét megúszhatja harc, vagy háború nélkül. Aki mégis így gondolja, énekelje csak párás szemekkel: “Wars for nothing”

   1. Ebből születhet egy egyszerű definíció is:

    – Modern mindaz, ami számára értelmezhetetlen az életfelettiség.

    1. De az életalattiság is. Ha ugyanis megértené ennek a veszélyét már nem dagonyázna oly’ kedélyesen a posztmodern mocsárban.

 2. A legnagyobb háborúk a Mindenért zajlanak… és bennünk.
  Miért is kéne félni bármiféle külső háborútól, amikor mi magunk állandó harcban állunk?
  Azt mondják, a háború kirobbanásához kell egy feloldásra váró konfliktus, ez számunkra bizony megvan, mert hogyan is állíthatja magáról egy nem létező valóság, hogy az valóság, hát ezzel a valósággal állunk mi hadban, és folyik a mi háborúnk. A háború szimbólum, ami az uralomról szól, vajon ki győzetik le, és ki lesz az uralkodó, ez a mi casus belli-nk.
  A legnagyobb és egyetlen harc az, hogy valóságos-e a fizikai valóság, mert vagy a fizikai valóság mondja magáról, hogy valóságos vagy én, együtt nem lehet a kettő.
  Háború vége és az uralom kezdete számomra az lesz, amikor ki tudom jelenteni, amiről azt hittem van, az valójában nincs, mert ha nincs valóságos fizikai valóság, akkor én nem élhetek benne, hanem az bennem.

 3. Zsigerből :nem tetszik. (Az E.Jüngeré)
  (Talán azért, mert kiragadott szöveg,talán azért, mert olyat definiál,ami csak egy bélyeg.)

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s