Mindszenty, Püspökszentlászló és a Létrontás

“Mindszenty, Püspökszentlászló és a Létrontás” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Demagóg környezetvédők, ha lehet kíméljenek, mert ez a poszt közel sem a ma oly divatos és sekélyes “környezetvédelemről”, hanem inkább “létvédelemről” szól.
  A “materialisztikus és vulgáris jellegű környezetvédelemmel” kapcsolatos dolgok (mentsük meg a fákat féle sopánkodás) jelen blog profiljába már nem fér bele.

 2. Egyszer jártam ezen a helyszínen, még a “veszélyes” fák között, amikor még “nem volt bekapcsolva a turisztikai vérkeringésbe”. Ennek a környéknek sajátosan archaikus szelleme van (volt).

  Keserűen realista bejegyzésedről eszembe jutott “egy kikapcsolódni vágyó”, nőnemű, “humán erőforrás” ismerősöm. A tévében éppen egy kastélyban forgatott kosztümös filmet nézett, mire kurtán odavetette nekem:

  – Tudod mit irigylek ezektől az uraktól?
  – Mit?
  – Hogy “ezek” milyen jót ettek-ittak és mulattak ezekben a gyönyörű kastélyokban.

  Íme az evolúció révbe ért. Köszönjük Gallilei, Newton, Robespierre, Kossuth, Marx, Engels, Darwin, Lenin uraknak. Íme állhatatos munkájuk gyümölcse a Homo Stupidiensis Antitraditionalis

 3. Láttam már sok ilyen “ígéretes” tervet. A diplomával nem adják a jó ízlést. Még csak nem is a fák megcsonkításával van bajom, annak ellenére, hogy rémisztően néz ki. Alapvetően “létcsonkítás” folyik itt, de Neked ezt nem kell elmondanom.
  Megpróbáltam egy kalap alá gyűjtenia manapság (ez is cunci) leggyakrabban használt agyf@szolós kifejezéseket”. Íme néhány:
  Kamat (mindenek felett), gazdasági mutató, munkahelyteremtés. belföldi turizmus, profit, hozam, fejlődés, foglalkoztatottság, államadós-besorolás, műszaki újdonságok.
  A fentiek mindent előznek.

 4. Egyszer tavaly ősszel voltam arra, gondoltam, elviszem a gyereket, megmutatom neki Püspökszentlászlót. Nem a bíboros miatt, nyilván, az még korai, de junior koromból emlékszem még, milyen szép rezervátum volt ott, még a növények neve is kinn volt kis táblákon. Most meg kimegyek és látom, hogy szét van baszva minden (megjegyzem, a fákat akkor még nem is csonkították meg), le van zárva az arborétum kerítéssel és kinn van az ejurós tábla, aminek látványától lassan agybajt kapok. Plusz a régi kulcsosház mellett, ahol gyerekkoromban megszálltunk van jó pár új “vendéglátóipari” létesítmény is, ami aztán abszolút nem kellett oda; pont olyan, mint az orfűi büfé a gátnál, valaki közel volt a tűzhöz és kihasználta.
  A turizmusról szóló bekezdés nagyon jó: a városi emberek nagy részének annyira nyomorúságos az élete, hogy kikapcsolódás számára az, ami a falusi embernek természetes. Így születtek olyan nagyszerű és csábító fogalmak,mint a “falusiturizmus”, a “medvehagymanap”, vagy a “kemencésudvar”. 🙂 Cunci szótárba velük!

  1. Kíváncsi vagyok a Drávára mikor fog elérni a SZENT TURIZMUS és a turisztikai fesztiválok kavalkádja…

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s