Realitas Illusoria

“Realitas Illusoria” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Sziasztok, örülök, hogy erről is “szó esik”. Szerintem is az egyik legnagyobb probléma a halogatás, az odázás akkor, amikor az ember – kegyelmi helyzetben – találkozik a valósággal, vagy annak egy számára aktuálisan befogadható töredékével, és mégsem ragadja meg a törekvés és az átlényegülés lehetőségét. A pillanat jelentősége – e tekintetben is – leírhatatlan. Mi lehet fontosabb az igazság megismerésénél, a létezés kiteljesítésénél, a megvalósulásnál? Aki ezt a témát egyáltalán képes mérlegre tenni a kenyérkeresés fontosságával, annak maximum elmebeli megérintettsége lehet, talán, de szívbéli és lényegi semmiképp. Végső soron pedig nem mások miatt, hanem elsősorban magunk miatt, ténylegesen pedig magam miatt is jó, hogy ennek a dolognak a fontosságára újra felkiáltójel kerül, hiszen jó néhányszor próbára tétetik az ember elszántsága, kitartása, türelme és emberi mivoltának az a gyarló sajátossága, hogy hajlamos a könnyebb, szebbnek tűnő utat választani…pedig mennyivel többet adnak az ugyan nehezen megtett és szenvedéssel teli, de fényt hozó lépések? Hiszem, hogy az ember önmagával folytatott, kemény és komoly – negatív és pozitív vonatkozásban egyaránt tapasztalható – következményekkel járó küzdelmei nélkül nem is találhat igazán valódi Önmagára. Lehet ugyan kívül dédelgetni a mulandó játékszereket, és azt gondolni, hogy a külső dolgok miatt nem haladunk, vagyis a világ görgeti elénk az akadályokat, hol anyagi, hol családi hol egyéb vonatkozásban, de ez csak önáltatás. Egy biztos: “A világ megváltoztatását csak a magam megváltoztatása teszi lehetővé.” (H.B.)
  Köszönöm a mai inspirációt! 🙂

   1. Kedves Atyafi!
    Jövő héttől szabadságomat tölteném a természet lágy ölén és az oriolus oriolus aláfestő zenéjében László András előadásait hallgatnám mp3-ról . Ha volnál kedves átküldeni egy forrást azt nagyon megköszönném. Üdvözöl követőd:Csaba

    1. Szia Csaba!
     Jobban jársz, ha nem engem követsz… 🙂
     Töltsd le ezt a programot http://www.dvdvideosoft.com/free-dvd-video-software.htm#.VZQUInrtlBc
     és bármilyen hang, illetve videót le tudsz szedni YouTube-ról.
     Csak annyit kell tenned, hogy az üres mezőbe belinkeled a letöltendő videó linkjét.
     Ha csak mp3-ra van szükséged, akkor majd a menüből válaszd ki a “YouTube to Mp3” convertert-t.
     https://www.youtube.com/channel/UCTjVepsD0DD_pGw6E95vHxA
     Konkrét forrásom nincs, csak az, amit már én is lementettem, vagy amit “mások” küldtek. Sajnos az előadások jelentős része rossz minőségű felvétel.
     Üdv
     A

     1. Köszönöm az útbaigazítást ,a követést szemlélődésre változtatom Önmagam irányába.Az energiát amit a forrásból kapsz konkrét irányultságú.
      Köszi linket
      Üdv:Csaba

 2. Ez az előadás, létbevágóan fontos. Szerintem azzal, hogy felkerült a Youtube-ra, az összes többi, 100 000 0000 videó feleslegessé vált. :-).

 3. Huszárik Zoltán Csontváry filmjében van egy nagyon erős jelenet, ahol a főhősnek a konszolidált, de feszültségekkel teljes kispolgári családi ebéd közben látomása lesz: ráébred életének, létének ürességére, és hogy akik körülveszik, nem másak, mint árnyak, belül üres bábuk. Érdemes megnézni, az (igazi) magyar filmművészet egyik csúcsjelenete (38:01-től):

 4. Kedves Balázs@

  Szerintem közülünk sokan ültek már annál az asztalnál…
  Köszönet a filmért. Nagyszerű alkotás

 5. Huszárik ezt a filmet 5 (!) évig fogatta, nem sokkal a Csontváry film forgatása után egy évvel, pedig öngyilkos lett. Huszáriknak szó szerint az értetlen kritikus tömeggel kellett megküzdenie. Nagyszerű film, az hogy öngyilkos lett, emberi és filmes alkotói érékéből semmit nem von le.
  Nyilván sokaknál biztosítékverő és nem értelmezhető az alábbi gondolat, akkor bizonyára itt a helye. 🙂
  “Az élet minden sebére vigaszt ad a halál gondolata. Az öngyilkosság perspektívája nem egy nehéz éjszakán segít keresztül.”( Nietzsche)
  Az alászálló világ szorítása rendkívül erős, a helyzet reális valóságát felismerve, számomra ezerszer becsületesebb és egyenesebb a fenti „negatív’ felvetés, és még maga az elkövetett tett is, mint a rózsaszín, önáltató ködbe burkolózott túlélni igyekvő szirupos életigenlés. 🙂

  1. A kritika és a nagyközönség sem értette ezt a filmet, nem is csodálom, mert nem a “tömegnek” szól. Értékében Tarkovszkij filmjeihez tudnám hasonlítani, amelyek a metafizikai irányultságú filmművészet hegycsúcsai, olyan jelenetekkel amelyek beleégnek az ember tudatába, és a legváratlanabb pillanatokban jönnek elő, és világosítanak meg sok mindent. A szolipszizmus témája pl. nagyon erősen van jelen a Solaris filmben, aki látta a zárójelenetet pl. , sosem felejti el.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s