Őre magadnak

“Őre magadnak” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Az üdvnek a „kinti” útjai megszűntek, kint már nincs a szabadulás lehetősége, csak korlátok és láncok, amik nem biztos, hogy ledobhatóak, de Önmagunk Őrei lehetünk még. A kinti megállíthatatlan sodróerejű folyamatokat nem lehet már direkt uralni, mára csakis a bentről való meghaladás lehetősége maradt. Evola irja szintén, ez az alászálló állandó mozgásban levő erő megadja annak a lehetőségét, amely képes létrehozni önmagunkban a heroikus realizációt. A harci vagy lovagi utak lehetősége ugyanúgy jelen van, de nem kinti, hanem főleg a benti küzdelmek tereiben. Már nincs lehetőség kis szent háborúkra, olyanra, amit külsőleg kéne megvívni, már csak a nagy szent háború lehetősége maradt, ami a személyiség heroikus átalakulása.
  „ A „nagy szent háború” az ember harca azon ellenségek ellen, amelyeket magában hordoz. Pontosabban: ez az ember magasabb princípiumának harca minden ellen, ami csak egyszerűen emberi benne, saját alacsonyabb természete, a rendezetlen impulzusosok és az anyagi világhoz való ragaszkodás ellen.” (Evola)

  „talpig fegyverben a béke”
  „Midőn realizálod azt, ami az értelmen túl van – miközben tenmagad megerősíted magadat – legyőződ a heves győzni akarás formájában megjelenő ellenséget. Mint állati sóvárgást és ösztönt, mint impulzusok szervezetlen sokaságát, mint a fiktív Én szorongó korlátozottságát – mint félelmet, gyengeséget és bizonytalanságot – le kell győznünk és gyökerénél megsemmisítenünk a bennünk ellenálló „ellenséget” hitetlent: ez a feltétele annak, hogy elérjük a benső felszabadulást, az önmagunkkal való mély egységben bekövetkező újjászületést, a diadalmas békét.” (Bhagavad-gita)

  „Mint múzeumban holt lovagot”
  „Az Auton–heteron vonatkozásban megjelenő metafizikai küzdelem útja a lovagi út. Szembesülés a halállal, szembesülés a mással, Önmagam viszonya Önmagamhoz, Önmagam viszonya az Abszolútumhoz – ezek vetődnek fel; és nemcsak mint megismerési kiindulópont, hanem olyan, amellyel önmagamat feszültség teljes viszonyba kell hoznom. Ezeknek a feszültségeknek a meghaladása a lovagi út bizonyos etapjai; ezek megjelenhetnek a külső küzdelemben, a külső küzdelem általánosságában, a külső küzdelem konkrét harci cselekményeiben, hiszen az igazi harci műveletek mindig beavatási karakterű műveletek voltak; megjelenhet a lélek internális terében végbemenő szellemi és szellem ellen megnyilvánuló erők síkján és megjelenhet ezen kívül még igen sok más formában is.” (László András)

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s