A bölcsesség elnyűtt morzsái

“A bölcsesség elnyűtt morzsái” bejegyzéshez ozzászólás

 1. “Őszentsége” (pff…), a XIV. Dalai Láma budapesti nyilvános tanításában a következők hangzottak el a Marxista közgazdaságtanról:

  „…Ha megnézzük például az ateizmus történetét Európában, akkor emlékezhetünk arra, hogy Magyarországon a kommunista időkben a marxista közgazdaságtan volt az uralkodó, de hogyha megnézzük ezt a közgazdaságtant, akkor látjuk, ez a javak egyenlő elosztását hangsúlyozza, ellentétben mondjuk a magában vett kapitalizmussal, ahol a közgazdaságtanban ilyes fajta meggyőződés nincs, pusztán a profit termelését hangsúlyozza ez a kapitalista közgazdaságtan. Éppen ezért, ebből a szempontból én maga, bátran nevezem magamat marxistának. Hiszen úgy gondolom, hogy a marxista közgazdaságtanban rendkívül fontos ez a fajta egyenlőség elv. Amikor ezeket a megfontolásokat szem előtt tartjuk, akkor végül is oda lyukadunk ki, hogy a legfontosabb az, mindenfajta valláshoz való kötődéstől függetlenül, hogy együttérző emberek legyünk. Természetesen Marxot említve rögtön hozzá kell tennem, hogy semmi féle közösséget nem érzek, mondjuk Leninnel vagy Sztálinnal, egyáltalán nem vallom magam Leninistának, ugyanis ezek a totariánus megközelítések arra tettek kísérletet, hogy irányítsák, befolyásolják az egyén tudatát, ami meggyőződésem szerint rendkívül helytelen.”

  Budapest, Papp László Sportaréna 2010. szeptember 19.

  Read more: http://buddhista-kozgazdasagtan.hupont.hu/34/dalai-lama-es-a-marxizmus-uj#ixzz42TsoeZm0

 2. Mintha Madáchot hallanám az “Ember tragédiájában.” Ebből a műből éppúgy hiányzik a transzcendens perspektíva, mint “őszentsége” krajczáros (ellen)igazságaiból. Sőt. Röviden lefordítva a két tacepaót:

  “Önátélésedben igyekezz egyre fokozottabban a tudati objektumokra támaszkodni De, hogy az önelveszítés sebessége fokozódjon, lehetőleg minél intenzívebben add át magad az emócióknak, minden hajlandóságnak, amelyek magukat gondoltatják, magukat akartatják magadban.” Ócska nyúédzses duma egy “vallási vezető” szájából. Mellesleg első látásra, aszt hittem, hogy Szepes Máriától, esetleg Popper Pétertől valók ezek a nagyívű gondolatok.

  Testvéreim. Éljen a világbéke! Az a rohadt béke, amikor már annyi konfliktus sincs az ember lelkében, hogy képes legyen magát felhúzni egy fára.

  Persze az is lehet, hogy “őszentsége” egy jedi mester. Hogy is szólt Obi wan Kenobi elképesztő(en ostoba) tanácsa:
  “Ne gondolkodj! Add át magad az ösztöneidnek!”

  1. Mindegyik embernek a szívében dal van
   És a saját lelkét hallja minden dalban.
   És akinek szép a lelkében az ének,
   az hallja a mások énekét is szépnek

   Babits Mihály

   1. Ezzel én tökéletesen egyetértek. Csak egy rövid gondolatot fűznék hozzá: a megnemkülönböztetés tudományát megelőzi a megkülönböztetés tudománya.

   2. Talán még annyit a széplelkűséghez, hogy ennek is lehet némi hozadéka, de partneri, mellérendelő viszonyban sosem lehetek a világgal. Vagy ura vagyok a világnak, vagy az ural engem. Vagy visszaveszem magamban, vagy elnyel. A szellemi úton nagyon kevés törvényszerűség létezik. Ez egyike azoknak.

 3. Nem szabadítja meg a királyt a nagy sereg,
  s a hőst nem menti meg nagy ereje.
  Nem nyújt neki a ló biztos segítséget,
  nem szabadítja meg hatalmas ereje.
  De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt,
  akik remélik irgalmát,
  és megmenti a haláltól lelküket,
  s éhínség idején is táplálja őket.

  Lelkünket az Úr hordozza,
  ő segít meg s oltalmaz minket.
  Valóban, benne örvend a szívünk,
  és szent nevében reménykedünk.
  Legyen, Uram, irgalmad rajtunk,
  amint benned bizakodunk!

  33. Zsoltár Káldi-Neovulgáta fordítás

  Jobb veled a világ ( T-online)

 4. Az egyik szemem sír, a másik nevet.

  Gondolom, nem tud Marx cinikus kijelentéséről: „Én nem vagyok marxista.”

  Ránéztem a linkre, bár ne tettem volna. Ejha! Először 56-tal rokonszenvez, után meg a marxizmus morális alapjait emlegeti… (Volt neki olyan?)

  A „javak egyenlő elosztásáról” (az egyenlőbbeknek, ahogy mondani szokás) meg szóljon a korabeli vicc:

  Mi történik, ha a Szaharában bevezetik a szocializmust?
  Tíz évig semmi, aztán hiánycikk lesz a homok.

 5. Ezt már nehezen lehetne alulmúlni (esetleg egy külön bejegyzést is megérne):
  http://index.hu/tudomany/til/2016/04/03/a_dalai_lama_mesterseges_intelligenciakent_szulethet_ujja/

  “A láma szerint elképzelhető, hogy ha valaki egész életében szoros kapcsolatban volt a számítógépekkel – például tudósként dolgozott –, a következő életében számítógépként születik újjá. A buddhisták szerint ez nem blaszfémia. A láma azt mondta az interjúban, hogy ha a kérdéses számítógép fizikai alapjai megfelelők, az akár egy újjászülető tudatfolyam alapjául is szolgálhat.”

  “” Úgy érzem, a számítógépekkel kapcsolatos kérdéseket csak az idő oldhatja meg. Csak várnunk kell, amíg valóban bekövetkezik.”

  Már ha ugye az index.hu hazugságfolyam most valóságot állít a dalai láma szavairól. Bár a láma eddigi “munkásságát” tekintve ebben a nyilatkozatában sincs semmi különleges.
  Ebben a cikkben finoman párosul a zsindexes ateista firkász és a “dalai láma” teljes tudatlansága vagy tudatos hazugsága a buddhista létszemlélet alapjairól, egy szélsőségesen szcientifista, megkockáztatom: sátánista koncepcióval.

  Ezek után épeszű létező nagy ívben elkerüli ennek a csíkszemű bohócnak bármely megnyilvánulását.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s