Heteron és Auton

“Heteron és Auton” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Az “auton-heteron” a metafizikai tradíció újkori megfogalmazásának valószínűleg legnagyobb jelentőségű fogalom párosa. Ezek elmélyült értése nélkül egy lépést sem lehet tenni befelé, felfelé. Van egy nagyszerű blog (mahasunya.blogspot.hu), amelynek szerzője egy nagyon érdekes megjegyzést tett a “heteron” fogalma kapcsán:

    “…, a Lét: egy Tiszta Én-Önmaga, melyben a reflektált és a reflektáló ugyanaz, és amelyben megszűnik a kondicionált, faktikus önlét (és a névvel és formával ellátott sokaságok is [amik egyébként nem “heteronok”, hanem “eikonok”. Egyébként a “heteronok” feltevése a “szolipszizmuson” belül: önellentmondás].”

    Eikon, azaz képmás. Persze a szerző a szolipszizmuson kissé mást ért, mint László András, hiszen azt mondja: “a szolipszizmus a tudat evidens preontológiai létmódja”

    Én a következőképpen közelíteném a két álláspontot: A megvalósítás során a heteron karaktere folyamatosan átalakul, majd – a teljes leválasztást megelőző pillanatban – eikonná válik. Tehát az eikon a teljesen leválasztott – de még nem önmagamként visszavett – heteron.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s