Batiszkáf (kötelező)

“Batiszkáf (kötelező)” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Kórkép a téma margójára:
  A minap egy portálon, amely elvileg “jobboldali” lenne (bár ez manapság már szinte semmi nem jelent) egy hozzászóló a katolikus egyházra tett lesajnáló megjegyzést, mire én javasoltam neki, hogy mélyedjen el a katolicizmus nagy gondolkozóinak műveiben. Az illető kért tőlem idézetet, hogy annak esetleges meggyőző ereje révén el tudja majd dönteni, hogy érdemes-e vele foglalkoznia. Nem írtam ki idézetet egy könyvből sem, ehelyett belinkeltem Meister Eckhart Tizenöt német beszéd című könyvét. Számon is kérte, hogy nem tettem eleget kérésének, “de ha már” Eckhartnál tartunk, ő ennél az Eckhartnál maradna, s belinkelte a kis kobold képét (Eckhart, a Tolle).
  Nos, azon lendüljünk is túl, hogy “de ha már Eckhart” barátunk is az asszociációk vasmarkában senyved, arra a megjegyzésemre, miszerint szíve joga (bár “jog” helyett valami egészen más hozatta meg vele e “bölcs” döntést) a választás, de nem azonos súlycsoport a kettő, ő cinikusan hozzátette, hogy valóban nem azonos súlycsoport, szemernyi kétséget sem hagyva afelől, melyiket helyezi magasabb polcra.
  A megkülönböztetés képességéhez elemi előfeltétel a két létező beható ismerete, főleg egy Eckhart Mester kapcsán, ami nyilvánvalóan hiányzott a delikvensnél.
  A cukormázzal vastagon bevont kis “iGAZSÁG”morzsákat viszont már könnyen lenyeli (lenyeletik vele) a modern ember.

  Ui.: A Batiszkáf-írás kapcsán néztem utána az Oravecz-jelenségnek, eleddig csak botorkáltam a homályban, nem ismertem e nagy írónőt. Azt hittem, már sokat tudok a modern világról, de Oravecz műveinek már a címe rádöbbentett, hogy mégsem tudok eleget, és a lejtő legalja is messze van még.

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s