Batyskaf Ármin nyaral

“Batyskaf Ármin nyaral” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Zseniális írás.
  Most egy elviselhetetlenül szentimentális megjegyzés következik: jó dolog olyan szerzőkkel, gondolkozókkal találkozni, akiknek a gondolatai annyira az enyémek, hogy az már zavarba ejtő.
  Olvasok műveket, gondolatokat, posztokat, és ugyan személyesen nem találkoztunk – lehet, hogy térben, időben is nagy távolság választ el tőlük -, mégis tudom, hogy hasonló “anyagból” gyúrattunk. Az idő-tér partikuláris földi kondíciói megszűnnek létezni. A személyt érintő, az individuum szintjén létező esetleges ismeretség mit sem számít. Sikerül a fátylat fellebbenteni.

  1. Nem annyira zavarba ejtő. A szolipszizmusból többek között ez (is) következik. 🙂
   Akkor igazi az “élmény”, ha olyan, mintha Te írtad volna. Az olyan, mintha én mentén pedig az intellektuális intuíció tör elő.
   Naiv realizmus lenne felvetni egy hús és vér B. Ármin létezését, aki jelenleg naplóját írja a balatoni strandon.
   Ez alól Petros sem kivétel. Petros pedig bátran tételezheti ugyanezt rólam. Nem fogok megsértődni, lévén “az ugyanazt tételezést” is én tételezem.
   Személyes találkozók, személyes hangvételű beszélgetések, kisebb csoportok megszervezése… Jobb kerülni őket. 🙂

   Nagyvonalúságra vall, ha valaki a fenti következtetésekből kiindulva megkíméli a “környezetét” saját magától. A modern ember éppen erre képtelen, hiszen ő a “másban” (támasz) éli meg önmagát. Ezért a véget nem érő párbeszédek, ezért a nyüzsgés, ezért a közösségek és ezért a társaság. “Az ember társas élőlény.” Micsoda korszellem áztatta lózung ismét! Olyan a modernek pályája, mint egy gumírozott, ízületet kímélő futószőnyeg. Minden kételyre van fogódzó, minden aggályra van gyógyír.
   “A mester humanizmusához tartozik, hogy tanítványait óvja önmagától.”
   Bocsánat az elkalandozásért.

   1. “Miért foglalkoztatja önt a világ megmentése, amikor az egész világnak arra van szüksége, hogy öntől meneküljön meg?! Lépjen ki a képből s vizsgálja meg, vajon maradt-e bármi is, amit meg kellene mentenie.”

    Click to access forditasok_13.pdf

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s