Martin Heidegger: Alkotó tájék – miért maradunk vidéken?

“Martin Heidegger: Alkotó tájék – miért maradunk vidéken?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A figyelem (fegyelem) belső világom Napja. Soha sem olyan éles és tisztán, karcosan kontúros, ragyogó fényű ez a figyelem-fegyelem, mint amikor a belső Nap a természeti környezet világát vetíti körém, erdő zúgását, tenger morajlását, folyó locsogását, a hegycsúcsokon vágtató szél fütyülését. És emberi lény csak én magam vagyok közel s távol. Ezek a pillanatok felejthetetlenek.
  Elmúlt napjaimról, akár a tegnapiról is, alig őrzök benyomást. Viszont a hegytetőkön, csillagos ég alatt egyedül töltött éjszakák emlékei és a magányos vándorlások az erdőkben kitörölhetetlenül bennem vannak. Ezek igazi útjelzők, egy megszentelt lét halvány benyomásai.
  Köszönöm ezt a részletet Heideggertől. A tudjukkik éppen a napokban nácizták le újra. Ezzel csak nőtt a szememben.

  1. Elhatárolódom. 🙂
   “Elmúlt napjaimról, akár a tegnapiról is, alig őrzök benyomást. Viszont a hegytetőkön, csillagos ég alatt egyedül töltött éjszakák emlékei és a magányos vándorlások az erdőkben kitörölhetetlenül bennem vannak. Ezek igazi útjelzők, egy megszentelt lét halvány benyomásai.”
   Ezzel magam is így vagyok.
   Valaki szerint egy teljesen más síkon kell és érdemes élni, mint amit magunk körül látunk kavarogni.
   Érdemes mindig szem előtt tartanunk:
   https://atyafipeca.wordpress.com/2016/06/27/julius-evola-az-elet-magikus-szemleleterol/
   “Távolságot tartva a létezőktől, magunkat nem másban ismerjük fel, s nem érezzük magunkat sem felette, sem azonosságban, sem alávetve másoknak. A lények itt lent a világban egyedül vannak, törvény, kiút és megbocsátás nélkül – pusztán erejükbe vagy gyengeségükbe öltözve: hegycsúcsok, sziklák, homok. Ez az életszemlélet első megszabadítása. Emelkedj felül a testvériség eszméjének ragályán, a „szeretek” és a „szeretve vagyok” érzésén, az összetartozás, azonosság és kötődés vágyán. Ezektől tisztítsd meg magad. Egy bizonyos ponton túl nem kötődsz senkihez, sem a vérség, sem a megtagadás, sem a szülőföld, sem a sors összefonódása okán. Csak azzal érzed Magad együvé tartozónak, aki ugyanazon az úton jár, mint Te – azon, amely nem az emberek útja és nem törődik az emberek útjával.”

Egy vélemény is számít és egy vélemény sem számít...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s